Karo ekspertai: Sjeverodonecke rusai rimtai gavo į kailį nuo vakarietiškų artilerijos sistemų, išlieka trys labai pavojingi ruožai  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia šiauriniame Donbaso flange matantys tris ruožus, kuriuose potencialiai įmanomas ukrainiečių vienetų blokavimas ar apsupimas. Tuo metu pastarųjų dienų tikslūs ukrainiečių pataikymai sufleruoja, kad Sjeverodonecko sektoriuje veikia vakarietiškos artilerinės sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charkivo kryptyje agresoriaus gynyba, artilerijos darbas ir kontratakos ne tik numušė ukrainiečių puolimo tempą, bet ir leidžia nežymiai stumtelti kontaktinę liniją sau naudinga linkme.

Per pirmadienį rusai pasiekė nedidelių taktinių laimėjimų Ternovės – Izbytsko ruože.

„Blogiausia, kad nors ir laikydami iniciatyvą savo rankose ukrainiečiai, panašu, bent kuriam laikui prarado galimybę trikdyti orkų tiekimo linijas Vovčanske – Kupianske – Iziume. Šiandien pasirodžiusios ištaškytos ir degančios orkų kolonos prie Velykyj Burluko labiau maloni išimtis iš taisyklės“, – teigia jie.

Iziumo kryptyje, pasak ekspertų, ukrainiečiai atmušė atakas aplink Dolyną.

Panašu, kad Bohorodyčnė taip pat ukrainiečių rankose, rusai ir toliau lieka įsikabinę šiaurės vakarinio gyvenvietės pakraščio, mūšiai tęsiasi.

Ekspertai pažymi, jog kritiškai svarbu apginti šią gyvenvietę, priešingu atveju:

  • Rusai turės galimybes smūgiuoti Dolyna – Krasnopilja iš flango ir iš užnugario, taip itin komplikuodami šio ukrainiečių atramos punkto gynybą.
  • Okupantai galės atakuoti Adamivkos ir Chrestyščės ruožus iš užnugario. Tokiu būdu ukrainiečių gynyba į šiaurės vakarus nuo Slaviansko būtų suskaldyta, būtų apsaugotas agresoriaus Limano grupuotės vakarinis flangas ir jai atsirastų galimybės įsijungti į veiksmus Slaviansko link.

„Todėl labai viliamės, kad orkai bus atblokšti ir nesugebės įgyvendinti šio scenarijaus“, – teigia jie.

Pasak karybos žinovų, Limano kryptyje esančios grupuotės veiksmų pradžia Slaviansko link tiesiogiai priklauso nuo Iziumo grupuotės sėkmės.

„Kol kas Limano grupuotė apsiriboja artileriniais apšaudymais. Tuo pačiu orkai artilerija atakuoja Siverską, neatmestina, kad miestelio apylinkėse veikia ir agresoriaus kuopos taktinės grupės (KTG), kurios vykdo žvalgybą mūšiu“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, pastarųjų dienų tikslūs ukrainiečių pataikymai sufleruoja, kad Sjeverodonecko sektoriuje veikia vakarietiškos artilerinės sistemos – tikslia ir tolimesne ugnimi ukrainiečiai vis dar sugeba atsverti rusų ugnies masiškumą.

 

Pasak jų, toliau tęsiasi sunkios gatvių kautynės Sjeverodonecko mieste, okupantai pastūmė ukrainiečius labiau į vakarus nuo miesto centro.

„Turint omenyje, kad visi trys tiltai, kuriais ukrainiečiai gali susisiekti su Lisičiansku, yra sugriauti ar pažeisti, miesto gynyba tampa dar sudėtingesnė“, – teigia jie.

Ekspertams susidaro įspūdis, kad dėl kietos ukrainiečių gynybos agresorius bandymą perkirsti kelią Bachmutas – Lsičianskas nustūmė į antrą planą.

Atrodo, kad agresorius pagrindines pastangas nukreipė likviduoti Zolotės „kišenę.“

Rusijos pajėgos itin aktyviai puolė Vrubivkos – Komyšuvachos ruože siekdamos apeiti „kišenę“ iš vakarų.

„Tuo pačiu nuo Orichivo Zolotė atakuota iš rytų. Agresorius siekia tarsi replėmis suspausti šią grupuotę, ir taip sudaryti sąlygas pulti šiaurėn, Lisičiansko link. Orkų atakos atmuštos, tačiau „kišenėje“ besikaunančios ukrainiečių pajėgos yra išsekusios, tiekimo grandinės trūkinėja, jų manevro laisvė ir parama ugnimi ribotos. Todėl „kišenės“ apsupimo galimybė išlieka“, – mano jie.

 

Rusijos kariuomenė, pasak ekspertų, sustabdyta Svitlodarsko ruože, čia rusus gerai įžemina ukrainiečių artilerija ir manevriniai vienetai.

„Kaip ir minėjome anksčiau – pradėti puolimui Bachmuto link ši vietovė nėra dėkinga, kadangi čia esančios orkų pajėgos ir negausūs keliai yra apriboti vandens kliūčių. Tiesa, orkai bando spręsti šią problema ir plėsti savo placdarmą vakariniame Vuhledarsko tvenkinio krante – nuo Dolomitnės atakavo Kodemą ir Novoluhanską, tačiau nesėkmingai“, – teigia jie.

„Locked N’ Loaded“ ekspertai sako šiauriniame Donbaso flange matantys tris ruožus, kuriuose potencialiai įmanomas ukrainiečių vienetų blokavimas ar apsupimas, tai – šiaurės vakarinis Slaviansko ruožas, Zolotės „kišenė“ ir Sjeverodoneckas.

Esą pasigirsta kalbų, kad pats metas atitraukinėti gynėjų pajėgas iš miesto.

„Taip sakantys turbūt pamiršta, kad ukrainiečiai gina pozicijas į pietus nuo miesto (Borivskė – Voronovė – Metolkinė), ir jei orkai visiškai perims Sjeverodonecko kontrolę, šis sėkmingai besiginantis ruožas bus apeitas iš užnugario. Kitaip sakant, Sjeverodonecko ir Borivskės – Voronovės – Metolkinės gynyba tarpusavyje susijusi. Tad turbūt viena iš priežasčių, kodėl ukrainiečiai neatitraukia pajėgų iš Sjeverodonecko yra ta, kad siekia sujungti šiuos du besiginančius ruožus ir taip aplink Sjeverodonecką perimti iniciatyvą“, – rašo jie.

 

Ekspertai įsitikinę, kad tai įmanoma, tačiau tam reikėtų kelių dalykų. Visų pirma – spręsti logistines, pajėgų rotacijos ir sužeistųjų evakuacijos problemas, ieškant būdų aprūpinti pajėgas per Severskyj Doneco upę, taip pat visomis išgalėmis neprileisti rusų prie Lisičiansko, didinti artilerijos vienetų koncentraciją.

„Tai puikiai supranta ir ukrainiečiai, jie situaciją žino geriau nei bet kas. Tad jie, o ne analitikai minkštuose krėsluose kur nors Vakaruose nuspręs – atsitraukti jiems, ar kautis toliau. Tikime Ukraina“, – teigia jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: