Ukrainos kariai sparčiai ginkluojasi dar nematytais ginklais: rusai nukopijavo ukrainiečių taktiką, prasidės naujo tipo karas (Video)  (1)

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėjo aktyviai ginkluotis naujomis kovos su priešo dronais rūšimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos kariuomenė greitai perėmė intensyvų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų komercinių kvadrokopterių naudojimą. Šiuos bepiločius orlaivius, skirtingai nei UAV, tokius kaip „Orlan-10“, naudoja nedidelės pėstininkų grupės žvalgybai ir stebėjimui, taip pat paramos ugnies reguliavimui. Be to, rašistai improvizuotai amunicijai numesti pradėjo naudoti ir mažus dronus.

Todėl klausimas, kaip sunaikinti tokius bepiločius orlaivius, tampa itin aktualus ir vis didesnį populiarumą įgauna nešiojama elektroninio karo technika, t. y. antidronų ginklai.

Kaip veikia antidronų ginklai?

Yra tik du būdai, kaip išjungti droną. Žinoma, galima numušti ir šūviu, tačiau tam reikia šimtų metrų atstumu pataikyti į judantį oro taikinį. Kitas būdas – blokuoti drono valdymą, navigacijos signalus ir informacijos perdavimą, tai yra siųsti galingus trikdžius visais reikiamais radijo kanalais.

Būtent pastarosios priemonės yra naudojamos elektroninio karo technikoje. Techniškai įmanoma sukurti visą zoną, kurioje neveiks nė vienas dronas – tiek priešo, tiek sąjungininko. Todėl dažniau naudojamos siauros krypties priemonės, kurios tik pagaus priešo bepiločius orlaivius ir netrukdys saviesiems, būtent jie gavo „antidronų ginklų“ pavadinimą.

Ir iš tikrųjų „antidronų ginklai“ yra ne kas kita, kaip nešiojami trukdžiai, kurie „sutraiško“ ryšio kanalą valdymo pultu ir palydovinės navigacijos signalais. O dėl algoritmų, kurie įdedami į komercinius kvadrokopterius, šioje situacijoje dronas tiesiog nukrenta vertikaliai žemyn, kad ir kur būtų, virš medžių, krūmų ar vandens. Ir daugeliu atvejų tai sukelia realų jo praradimą.

Antidronų ginklai Ukrainos ginkluotosiose pajėgose

 

 

Rusijos kariuomenė dar tik pradeda aktyviai naudoti komercinius bepiločius orlaivius, tad Ukrainos kariuomenėje antidronų ginklai yra gana neįprasti.

Iki Rusijos kariuomenės invazijos tokios sistemos dažniausiai buvo pristatomos nedidelėmis partijomis pasieniečiams ir kitoms Vidaus reikalų ministerijos struktūroms. Tik 2021 metų kovą pasirodė informacija apie tai, kad Lietuva perdavė antidronų ginklų EDM4S partiją, kuri vėliau buvo pradėta eksploatuoti. Dar vieną partiją, bet tik 10 vienetų, Ukrainos gynybos ministerija įsigijo likus dviem mėnesiams iki Rusijos puolimo.

Tačiau tai, kad tokių sistemų reikia kur kas daugiau, liudija tai, kad dabar jomis aprūpina savanoriai. Visų pirma, Lietuvos visuomenė Ukrainai nupirko 110 EDM4S vienetų, kurių vertė apie pusantro milijono eurų. Juos planuojama paskirstyti 35 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniams.

 

 

Kitas Ukrainos armijos antidronų ginklas – vietinis KVSG-6 iš „Kvertus“. Juos taip pat aktyviai nuperka bendruomenė.

Kaip anksčiau rašė UNIAN, Poltavos bendruomenė surinko 380 000 grivinų teritorinės gynybos daliniui, kuris su šiuo ginklu jau atidarė „sąskaitą“.

Dar 100 vienetų Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms padovanojo IT verslininkas Maxas Poliakovas. Taip pat pinigai antidronų ginklams renkami Ukrainos žvaigždžių internetinių pasirodymų metu, sutelktinio finansavimo platformose ir savanorių dėka.

Tačiau tokių ginklų poreikis matuojamas tūkstančiais vienetų. Tiesą sakant, toks įrankis turėtų būti kiekviename būryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(0)
(60)

Komentarai (1)