Rusija patyrė absoliučiai nelauktą smūgį iš Taivano: praras milijardines investicijas, į elektroniką dės 20 metų senumo procesorius, laukia visiškas aukštųjų technologijų krachas  (4)

Valstybė ir privačios įmonės investavo milijardus rublių į lustų kūrimą, kurių Rusijos Federacija pati nepajėgia pagaminti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos įmonė „Baikal Electronics“ dėl Taivano sankcijų negali gaminti „Baikal-S“ serverių procesorių. Tai pranešė „Kommersant“, remdamasis informuotais šaltiniais.

Bendrovė „Baikal Electronics“ serverių procesorių „Baikal-S“ pristatė 2021 metų gruodį, o 2022 metų gegužę Taivano gamintojas TSMS savo gamyklose nustojo gaminti rusiškus procesorius dėl invazijos į Ukrainą. Taivaniečiai ne tik atsisakė sudaryti naujas sutartis su „Baikal Electronics“, bet ir nesiunčia į Rusiją jau paruoštų „Baikal-M“ lustų, skirtų kompiuteriams ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

Vienos Rusijos įmonės vadovas teigė, kad elektroniką kuriančių projektavimo centrų atstovai pastebėjo problemas neseniai vykusiame viršūnių susitikime. Jie priėjo prie išvados, kad negali pasikliauti „Baikal Electronics“, nes jų tiekimas tapo nestabilus dėl sankcijų, blokuojančių prieigą prie užsienio gamyklų ir gamybos technologijų.

„Įdėti tokį procesorių į naujų kompiuterių kūrimą yra per daug rizikinga“, – sakė verslininkas.

Vienas iš elektronikos rinkos atstovų teigė, kad „Baikal-S“ domisi keli dideli gamintojai. Visų pirma, „Sberbank“ ketino naudoti šį modelį, jei Rusijos vyriausybė įpareigotų pirkti įrangą tik su vietiniais lustais.

„Dabar, aišku, Rusijoje šių procesorių serverių nebus“, – komentavo jis.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, „Baikal Electronics“ kūrė ambicingus planus, planuodama užkariauti serverių procesorių rinką. 2021 metų vasarą bendrovė pristatė investavimo strategiją iki 2025 m., kuri apėmė „Baikal-S“ ir kitų mikroschemų išleidimą. 2022 metais įmonė ketino iš TSMC užsakyti 300 000 procesorių ir iki 2025 metų padvigubinti gamybą.

 

Kai kurių rinkos dalyvių teigimu, dabar kūrėjas turės atsisakyti ateities kartos „Baikal-S2“ procesorių gamybos, kuriam sukurti Pramonės ir prekybos ministerija jau skyrė 5,64 mlrd. rublių (96 mln. eurų) – lustus jie pažadėjo paruošti per ketverius metus.

Jaroslavas Petrichkovičius, SPC „Elvis“ įkūrėjas, pridūrė, kad daugelis privačių įmonių taip pat investavo pinigus į šiuos projektus, kurių egzistavimui dabar kyla grėsmė. Tačiau „Baikal Electronics“ tikina, kad ir toliau dirba su visais projektais, įskaitant S ir S2 modelius.

Kompanijos „Promobit“, gaminančios „Elbrus“ procesorių pagrindu veikiančius serverius ir serverių saugyklas, direktorius Maksimas Koposovas tvirtina, kad be prieigos prie „Baikal-S“ Rusijos rinkoje bus aktyviai naudojami produktai iš Kinijos ir kitų šalių, importuojant per „pilkąjį“ importą, pavyzdžiui, „Intel“ ir AMD gaminius. Koposovo teigimu, Rusijos Federacijos kūrėjai turės arba sumažinti technines procesorių charakteristikas, kad galėtų juos gaminti Rusijos gamyklose, arba parduoti dizainą užsienio kompanijoms.

 

Anksčiau buvo rašoma, kad Taivanas nustojo importuoti modernius lustus į Rusiją. Dabar Rusijos Federacija gali gaminti tik procesorius, kurių topologija yra iki 90 nm (2002 m. lygis), nes iki šiol nepavyko susitarti su Kinijos gamintojais.

Neseniai tapo žinoma, kad Rusija nusprendė lustų gamybą iš Taivano TSMC gamyklos perkelti į Zelenogrado miestą. Tačiau ten įsikūrusioje Mikrono gamykloje procesorius pagal 180-90 nm proceso technologiją bus galima gaminti ne mažiau kaip po trejų metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai (4)