[Žinios trumpai] Tai jau grįžimas į akmens amžių: Kanada paskelbė, kokias technologijas blokuos Rusijai – sąrašas įspūdingas  ()

Kanadiečiai atsisakė tiekti Rusijai įrangą, skirtą kvantiniams kompiuteriams, puslaidininkių lustų gamybai ir kitai elektronikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanada birželio 27 d. patvirtino naujų sankcijų Rusijai paketą, draudžiantį eksportuoti pažangias technologijas, galinčias pagerinti Rusijos kariuomenės gynybinį pajėgumą. Sprendimas paskelbtas oficialioje Kanados vyriausybės svetainėje.

Ministras pirmininkas Džastinas Trudo paskelbė, kad Kanada ir toliau rems Ukrainą kovoje prieš Rusijos agresiją. Siekdami susilpninti Rusiją, kanadiečiai įvedė sankcijas 45-iems su Rusijos gynybos pramone susijusiems subjektams, įskaitant tyrimų institutus, gamybos centrus, taktines raketas ir ryšių įrangą gaminančias gamyklas.

Kanada uždraudė į Rusijos Federaciją eksportuoti tokias technologijas:

  • įranga ir dalys, skirtos kvantiniams kompiuteriams, skaičiavimo ir radarų sistemoms, jutikliams, apdorojimo blokams, grandinėms ir įtaisams arba pagrįsti kvantinėmis dalelėmis (kubitais);
  • šaldymo įrenginiai, užtikrinantys 1,1 Kelvino ar žemesnę temperatūrą (reikalingi kvantiniams kompiuteriams veikti), kriogeninė įranga ir jos komponentai;
  • itin aukšto vakuumo įranga;
  • elektroniniai, atominės jėgos, perdavimo, skenuojantys mikroskopai ir detektoriai;
  • dekapsuliavimo įranga – dangtelio ar sandariklio pašalinimas iš supakuotų puslaidininkinių lustų;
  • metalo milteliai;
  • fotodetektoriai su dideliu kvantiniu efektyvumu – daugiau nei 80 % bangos ilgių diapazone nuo 300 nm iki 1700 nm;
  • elektronikos projektavimo, kūrimo arba naudojimo programinė įranga;
  • metalinių dalių ar energetinių medžiagų priedų gamybos produktų skaitmeninių kopijų kūrimo (objektų sluoksnių statymo) programos, taip pat fotopolimerizacija – polimerų formavimo technologijos;
  • visų aukščiau išvardytų produktų kūrimo, gamybos ar naudojimo technologijos.

 

Be to, Kanados vyriausybė uždraudė eksportuoti į Baltarusiją technologijas ir įrangą, kuri gali būti naudojama ginklams gaminti, taip pat tiekti prabangos prekes. Džastino Trudo teigimu, Kanada taip pat planuoja įvesti apribojimus žmonėms ir organizacijoms, kurios Rusijos vyriausybės vardu vykdo propagandos ir dezinformacijos kampanijas, siekdamos pateisinti invaziją į Ukrainą.

 

Anksčiau tapo žinoma, kad JAV taiko sankcijas, draudžiančias tiekti amerikietiškas technologijas Rusijos kariniam ir pramoniniam kompleksui. Jie atims iš Rusijos valstybinių ir privačių įmonių prieigą prie pažangių naujovių ir įrangos, reikalingos ginklams ir karinei įrangai gaminti, kad pakeistų tuos, kuriuos Rusijos Federacija prarado mūšiuose Ukrainos teritorijoje.

Tuo tarpu mokslininkai tvirtina, kad NATO šalys parduoda Rusijai karinę elektroniką, nepaisydamos sankcijų. Ukrainos kariai Ukrainoje konfiskuotoje rusiškoje įrangoje randa vakarietiškų komponentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(1)
(61)

Komentarai ()