[Žinios trumpai] Pasipiktinimas auga – Ukrainoje žuvusių rusų kareivių motinos kaltina Kremliui palankius žurnalistus  ()

Praėjusią savaitę Ukrainoje žuvusių rusų karių motinos apkaltino Kremliui palankius korespondentus už savo vaikų žūtį. Ir, beje, ne be reikalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žuvusių karių motinos sakė, kad per Ukrainos artilerijos apšaudymą žuvo mažiausiai penki kariai, o dar trys buvo sunkiai sužeisti po to, kai dienraštis „Izvestija“ birželio 30 dieną paskelbė pranešimą apie Rusijos tankus, apšaudžiusius Ukrainos pozicijas.

„Tai nutiko [karo korespondentams] išslaptinus karinės technikos ir personalo buvimo vietą vaizdo įraše“, – rašė motinos laiške, kuriuo pasidalino BBC rusų žurnalistas Ilja Barabanovas. Ukrainiečių kariai ne kartą dėkojo rusų propagandistams, nes šie dažnai filmuoja rusų ginkluotę, ją giria ir viską iš karto kelia į internetą. Tuomet atvirųjų šaltinių žvalgybos specialistams belieka nustatyti tą vietą ir apie tai informuoti artilerijos dalinius. Dabar HIMARS pagalba Ukraina gali pasiekti beveik visą aktyviai rusų naudojamą ginkluotę.

Nei laiške, nei „Izvestija“ ataskaitoje neįvardyta aptariamų Ukrainos atakų vieta. Laiške nevyriausybinė karių motinų organizacija raginama pateikti peticiją Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šogui uždrausti karo korespondentams, dirbantiems su Rusijos ir promaskvietiškų separatistų daliniais, dirbti mūšio lauke.

„Reikalaujame skubių priemonių uždrausti karo korespondentų veiklą aktyvių kovinių operacijų srityse“, – rašė mamos. Rusijos gynybos ministerija šio laiško bent jau kol kas nekomentavo.

Ministerija paskutinį kartą atnaujino oficialų žuvusiųjų Ukrainoje skaičių kovo pabaigoje – tada patvirtintas 1 351 aukų skaičius.

 

Nepriklausoma tyrimo įstaiga „iStories“ pranešė patvirtinusi 4 267 Rusijos karių žūtis nuo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą vasario pabaigoje. Ukrainos ir Vakarų žvalgyba apskaičiavo, kad Rusijos karių aukų skaičius yra žymiai didesnis. „iStories“ savo skaičių surinko iš užuojautų, pranešimų apie laidotuves ir pan. Ne visos mirtys taip pažymimos, ypač jei karys buvo kilęs iš labai atokios vietovės.

Vyresnysis Ukrainos prezidento patarėjas Michailo Podoliakas šią savaitę sakė, kad per keturis mėnesius trukusią kampaniją žuvo arba buvo sužeista iki 115 000 Rusijos karių. Ukraina skelbia, kad nuo invazijos pradžios šalyje jau žuvo 36,9 tūkstančiai rusų karių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai ()

Susijusios žymos: