[Žinios trumpai] Turkijoje pirmą kartą po ilgos pertraukos derėsis Rusija ir Ukraina – sieks išspręsti pasaulinio masto problemą  ()

Rusija ir Ukraina trečiadienį turi surengti pirmąsias derybas su JT ir Turkijos pareigūnais, kurių tikslas – išeiti iš mėnesius trukusios aklavietės dėl grūdų eksporto, dėl kurios smarkiai išaugo maisto kainos, o milijonai žmonių badauja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturšalis susitikimas Stambule vyksta tuo metu, kai Rusijos invazija į Ukrainą nerodo mažėjimo ženklų, o maisto stygiaus grėsmė išplis skurdžiausiose pasaulio vietose.

Ukraina yra gyvybiškai svarbi kviečių ir grūdų, tokių kaip miežiai ir kukurūzai, eksportuotoja. Ji taip pat tiekė beveik pusę viso saulėgrąžų aliejaus, kuriuo prekiaujama pasaulinėse rinkose.

Tačiau eksportą per Juodąją jūrą blokavo Rusijos karo laivai ir minos, kurias Kijevas pastatė siekdamas išvengti Rusijoss puolimo iš jūros.

Derybas komplikuoja vis stiprėjantys įtarimai, kad Rusija bando eksportuoti grūdus, kuriuos pavogė iš Ukrainos ūkininkų jos kontroliuojamuose regionuose.

Praėjusią savaitę paskelbti JAV kosmoso agentūros duomenys parodė, kad 22% Ukrainos dirbamos žemės pateko į Rusijos kontrolę nuo vasario 24 d. invazijos.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį bandė sumenkinti Stambulo derybų lūkesčius.

„Iš tiesų sunkiai dirbame, bet dar yra ką nuveikti“, – žurnalistams sakė JT vadovas.

Susitikime dalyvaus trijų šalių karinės delegacijos ir JT diplomatai.

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras sakė, kad daugiausia dėmesio skirs „saugiam grūdų, laukiančių Ukrainos uostuose, siuntimui į tarptautines rinkas“.

Saugūs koridoriai

 

NATO narė Turkija išnaudojo savo gerus santykius su Kremliumi ir Vakarų remiamais Kijevo lyderiais, siekdama sudaryti susitarimą dėl saugaus grūdų pristatymo būdo.

Turkija teigia, kad regione laukia 20 prekybinių laivų, kuriuos būtų galima greitai pakrauti ir išsiųsti į pasaulio rinkas.

JT plane siūloma, kad laivai plauktų saugiais „koridoriais“, driekiasi tarp žinomų minų vietų.

Ekspertai teigia, kad Juodosios jūros išminavimas yra sudėtinga operacija, kuri gali užtrukti mėnesius – per ilgai, kad būtų išspręsta didėjanti pasaulinė maisto krizė.

 

Ukraina skaičiuoja, kad šiuo metu jos uostuose užblokuota iki 25 mln. tonų grūdų.

Tarptautinio gelbėjimo komiteto tarptautinės pagalbos grupės ataskaitoje praėjusį mėnesį buvo įspėta, kad šiais metais 47 mln. žmonių susidūrė su „ūmaus bado“ grėsme.

Po to, kai Ukraina šį mėnesį iš Rusijos atkovojo mažytę, bet strateginę reikšmę turinčią Gyvačių salą, derybos įgauna pagreitį.

Negyvenama uola yra šalia kelių, naudojamų grūdams eksportuoti.

Jos susigrąžinimas jau leido Ukrainai pradėti pirmąsias siuntas netoliese esančia Dunojaus upe, tekančia per Rumuniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()