[Žinios trumpai] Kuleba skelbia apie galingą proveržį: „Ukraina su Rusija yra „per du žingsnius” nuo itin svarbaus susitarimo”  ()

Ukraina ir Rusija yra per „du žingsnius“ nuo susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto atnaujinimo. Tai interviu Ispanijos laikraščiui „El Pais“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad Rusijos Federacija sutinka sudaryti paliaubas su Ukraina grūdų gabenimo iš Odesos uosto klausimu. Atitinkamas susitarimas buvo pasiektas trečiadienį Stambule vykusiose derybose, rašo „Reuters“. Agentūra pažymi, kad Turkijos pusei patikėta atsakomybė tikrinti laivus. Šis procesas bus vykdomas dalyvaujant Jungtinėms Tautoms. Žinoma, taip bus siekiama užkirsti kelią ginklų tiekimui prekiniais laivais.

Turkijos gynybos departamento vadovas Hulusi Akaras paskelbė apie susitarimą įkurti grūdų eksporto koordinacinį centrą. Šalys susitarė dėl bendros laivų išplaukimo kontrolės bei jų saugumo užtikrinimo. Kitą savaitę Turkijoje įvyks naujas Ukrainos ir Rusijos atstovų susitikimas, kuriame tikimasi pasirašyti galutinį susitarimą. JT generalinis sekretorius António Guterresas mano, kad galutinis susitarimas dėl grūdų transportavimo gali būti sudarytas jau kitą savaitę, tačiau tam „reikia visų šalių geros valios“.

Interviu „El Pais“ Kuleba teigė, kad viskas priklauso nuo Rusijos valios. „Jie (rusai) žino, kad jei mes eksportuosime, gausime pajamų iš tarptautinių rinkų. Tai padarys mus stipresnius“, – reziumavo Kuleba. Ukrainos grūdų eksporto atnaujinimas nėra tik Ukrainos ir Rusijos klausimas - tų grūdų reikia pasaulinėms rinkoms, kad pavyktų išvengti bado. Mat Ukraina yra viena svarbiausių maisto produktų tiekėjų pasaulyje ir Rusija tai suprasdama naudoja savo svertus tikėdamasi nuolaidų. Kuleba teigia, kad grūdų eksportas galėtų būti atnaujintas kone iškart, vos tik bus pasiekti reikalingi susitarimai.

(3)
(0)
(3)

Komentarai ()