[Žinios trumpai] Dagestaną užplūdo šimtai dezertyrų, kilo didžiulis skandalas  (1)

Apie 300 dagestaniečių grįžo iš Ukrainos ir iškart parašė atsistatydinimo prašymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar liepos pradžioje tapo žinoma, kad buriatai masiškai atsisako kariauti Ukrainoje ir rašo prašymus atstatydinti - liepos 18 d. tapo žinoma ir apie dagestaniečius.

„The Moscow Times“ žurnalistai praneša, kad apie 300 kariškių iš karinio dalinio Bujnakske grįžo iš Ukrainos ir pasakė, kad daugiau ten nevyks.

Kovo pabaigoje 300 karių iš Bujnaksko karinio dalinio be leidimo paliko savo kolegas karius ir išvyko į Rusijos Federaciją. Informaciją patvirtino vienas iš žmogaus teisių aktyvistų, atstovaujantis dagestaniečių interesams. Yra žinoma, kad 2022 metų kovą jie kovojo Donecko srities teritorijoje. Jie patys pateko į Bujnakską ir pradėjo sutarčių nutraukimo procedūrą.

Vienas iš karinių teisininkų Maskvoje teigė, kad jie skundėsi dėl tinkamos amunicijos trūkumo. Tačiau jei karys savo tarnybos vietoje yra ilgiau nei 10 dienų, pasišalinus iš dalinio, jam gresia baudžiamoji atsakomybė, todėl byla perduota nagrinėti karo prokuratūrai.

Šaltinis praneša, kad gimtajame mieste kariai buvo suvokiami kaip dezertyrai. Vietos valdžia subūrė mitingą, kad pasmerktų dagestaniečių poelgį.

Artimieji buvo kariškių pusėje, sakydami, kad Ukrainoje jiems sunku. Tačiau vietiniai pasakojo, kad Antrojo pasaulinio karo metais sovietų kariams taip pat buvo sunku.

Žmogaus teisių aktyvistas pripažino, kad kai kuriems kariams nušalo galūnės, jie buvo operuoti. Kai kurie nusprendė nutraukti sutartį, o kai kurie po medikų pagalbos vėl išvyko į Ukrainą. Kaukaze laikoma gėda, jei karys palieka savo postą.

 

Kitą atvejį užfiksavo Laisvosios Buriatijos fondas. Karinio dalinio 46108 5-osios tankų brigados kariai, kurių skaičius buvo 150 žmonių, nusprendė nutraukti sutartis. Dar sausį jie išvyko į Baltarusiją ir pradėjo skųstis moraliniu išsekimu. Jie nedelsiant buvo išsiųsti į LLR, kad jų poelgį nagrinėtų atitinkamos institucijos. Tačiau jų žmonos ir artimieji paviešino šį įvykį, o liepos 9 dieną jie galėjo grįžti namo.

Fondo vadovė Aleksandra Garmažapova tikina, tai tik tie atvejai, apie kuriuos ji žino. Tačiau sklando kalbos, kad tokių atvejų, kai buriatai bandė palikti tarnybą sulaužydami sutartį ir grįžti namo iš Ukrainos, yra labai daug.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(0)
(43)

Komentarai (1)