[Žinios trumpai] 7 pergales iš 10 nuspėjantis dirbtinis intelektas paskelbė prognozę, kuo baigsis dabartinis karo etapas Ukrainoje  ()

Viena iš tokių programų numatė, kad prasidėjus karui, Rusijos kariuomenė Kyjivo neužims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos ekspertai, ypač iš karinio jūrų laivyno, sukūrė kompiuterinę programą (MCOSM), galinčią numatyti karo veiksmų baigtį.

Tai teigiama „Freedom“ siužete.

Ekspertai į programą įkėlė daugiau nei šimtą pasaulinio garso kovų rezultatų, vykusių pasaulyje per 150-200 metų. Iš 10 atvejų 7 sutapo su realia baigtimi.

Norėdami gauti MCOSM prognozę, vartotojai turi įvertinti 30 reikšmių. Jos apima tokius dalykus kaip kiekvieno kovotojo įgūdžių lygis, ugnies galia, mobilumas, logistika, žvalgyba, sprendimų priėmimas ir galimybė racionalizuoti bei sinchronizuoti operacijas.

Programa Rusijos sėkmės kare prieš Ukrainą tikimybę įvertino tik 2 balais iš septynių galimų.

Taip pat yra į šią MCOSM panaši naršyklė – amerikiečių gynybos kompanijos „Man Tech“ oro mūšių simuliatorius. Šioje programoje tą patį scenarijų galima paleisti daug kartų ir gauti skirtingus rezultatus.

Tai leidžia nustatyti, pavyzdžiui, kokie manevrai, oras, aukštis virš jūros lygio ar kiti kintamieji padidins tikimybę, kad naikintuvas išvengs Rusijos S-400 oro gynybos sistemų. Tačiau programoje nebuvo atsižvelgta į vieną faktą: „Tvirta ukrainiečių valia turi didesnę įtaką karo eigai, nei tikėjosi 290  karinių specialistų komanda“.

 

MCOSM atstovo buvo paprašyta papasakoti, kaip baigsis antrasis karo Ukrainoje etapas. Jis įvedė informaciją, įskaitant ginklų trūkumą Ukrainoje ir geras Rusijos vadovavimo ir kontrolės bei informacijos apdorojimo galimybes. Rezultatas gavosi 5 taškai iš 7 už sėkmę kiekvienai konflikto pusei. Kitaip tariant, aklavietė.

Tačiau į modeliavimą reikia žiūrėti atsargiai, sako Andrew Elachinsky, karinio jūrų laivyno ekspertų grupės darbuotojas.

„Skaičių verčių priskyrimas žmogaus psichologijai ir karinėms žinioms yra geriausiu atveju subjektyvus, o blogiausiu – fantastiškas“, – sakė jis.

 

Rusai vis dar sutelkia dėmesį į Donbaso užėmimą. Nors britų žvalgyba pažymi, kad dabar priešas vykdo nedidelio masto puolimus su „minimalia sėkme“.

Liepos 24 d. priešas surengė ribotas sausumos atakas į šiaurės vakarus nuo Slavjansko, į rytus nuo Seversko ir į pietus nuo Bakhmuto, antžeminės atakos buvo apribotos Chersono srityje.

Karo studijų instituto duomenimis, Rusijos kariai tikisi įsitvirtinti šiaurinėje Uglegorsko rezervuaro pakrantėje. Ankstesnius rusų bandymus veržtis iš Bahmuto pietų daugiausia sustabdė vandens telkiniai Svetlodarsko srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()