Vakarai pateko į karo zoną: Putino veiksmai sukėlė paniką ne tik Europoje, bet ir JAV – į Europą vyksta itin svarbus JAV pareigūnas  (18)

Dujų krizė. JAV skelbia, kad didžiausia Europos baimė išsipildė, nes Rusija sumažino dujų tiekimą. "Gazprom" sumažino dujų srautą "Nord Stream 1" dujotiekiu į Vokietiją iki 20 % pajėgumo, ir tai yra “katastrofa” daugeliui Europos šalių. Vakarai atsidūrė "nežinomoje teritorijoje", nes nežinia ar Europai užteks dujų žiemą. Panika persimetė kitapus Atlanto, nes dujotiekio stabdymas iššauks globalų dujų trūkumą. Poveikis gali būti ne tik Europai, bet ir JAV, bei pasireikšti gamtinių dujų ir elektros kainų šuoliu. Per dvi dienas dujų kainos Europoje jau šoktelėjo 30 proc., o nuo metų pradžios gamtinių dujų kainos Europoje išaugo beveik 2 kartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijoje vidutinės paros elektros energijos kainos biržoje pasiekė naują rekordą - 370 eurų už MWh. Iki 2021 m. kainos retai kada pakildavo daugiau nei 60 eurų už Mwh.

Ką gi, štai ir matome tai, apie ką kalbėjome nuo metų pradžios. Tai rimtas Vakarų išbandymas karo su Ukraina akivaizdoje. „Ekspertai“ ima vis garsiau kalbėti, kad Kremlius neketina leistis į kalbas ir trauktis (dėl sankcijų). Taip, Kremlius nesitrauks, nes jo pagrindinis ir galutinis tikslas - parklupdyti Vakarus.

Reaguodami į “dujų krizę“ Baltieji rūmai į Europą išsiuntė prezidento koordinatorių pasaulinės energetikos klausimais Amosą Hochsteiną. Pareigūnas lankysis Paryžiuje ir Briuselyje, kad bendra JAV ir ES energetikos darbo grupė aptartų nenumatytų (nenumatytų!!!) atvejų planavimą.

Nors ES susitarė normuoti dujas ir nuo rugpjūčio iki kovo mėn. sumažinti dujų vartojimą 15 %, kai kurios šalys tam priešinasi. Viena iš jų – o, koks netikėtumas - Vengrija.

Vengrija atmetė ES pasiūlymą sumažinti dujų vartojimą kaip "nepagrįstą" po to, kai bloko energetikos ministrai antradienį patvirtino šį planą, baiminantis Rusijos žingsnių sumažinti tiekimą.

Ar Vengrija ES narė?

JAV mėgina įtikinti Vokietiją pratęsti trijų likusių branduolinių elektrinių eksploataciją, nors Vokietija planavo atsisakyti branduolinės energijos iki 2022 m. pabaigos. JAV primena, kad buvo įspėjusios Vokietiją apie „Nord Stream 2“ projektą, didinantį Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų. Tačiau Vokietija teigė, kad dujotiekis - grynai komercinis projektas.

Dėl augančių energijos kainų, kurios gali paveikti euro zonos ekonomiką, euras antradienį vėl smuko iki 1,012 JAV dolerio.

Dujų kainų šuoliai, energetinis šokas, kurį patiria Europa, verčia ES skubiai ieškoti alternatyvių šaltinių, priešingu atveju žiemą namai bus šalti, o pramonė stos. Gali prasidėti recesija.

Na va kažkaip taip. Vėl komentuoti šalių vadovų „pasipiktinimų“ ir „pareiškimų“, kad Rusija dujas naudoja „kaip ginklą“ jau mums nebesinori. Tai tuščios kalbos. Reikia nustoti pezėti ir imti veikti. Pareiškimais, kokie skambūs ir kieti jie bebūtų galėsime pasivalyti... pasikūrenti pečiukus artėjančią žiemą.

Rusija nuosekliai vykdo, pabrėžiame, iš anksto paruoštą karo su Vakarais (Ukraina) planą, kuriame įskaičiuotos energetinės, maisto, migracijos krizės. Apgailestaujame, kad „įžvalgūs“ politikai, ekspertai ir analitinių centrų vadovai daugybę metų buvo akli ir maivėsi prieš juos liaupsinančią minią.

 

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas vakar Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui įteikė apdovanojimą už jo lyderystę. "Sero Vinstono Čerčilio apdovanojimas", skiriamas žmonėms, kurie "pademonstravo nepaprastą lyderystę jo (Čerčilio) dvasia.“

Rusija teigia, kad po 2024 m. pasitrauks iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) ir vietoj jos statys savo stotį. JAV ir Rusija kartu su kitais partneriais TKS sėkmingai dirba nuo 1998 m. Tai bendras penkių kosmoso agentūrų projektas: orbitinė stotis nuo 1998 m. skrieja aplink Žemę ir yra naudojama tūkstančiams mokslinių eksperimentų atlikti. Nauja naujo „Roskosmos“ vadovo J. Borisovo iniciatyva atsiskirti nuo JAV ir kurti savo kosminę stotį, labai patiko Putinui ir jis pasakė „gerai“. Tačiau NASA ekspertai pastebi, jog Rusija neturi nei technologinių pajėgumų, nei lėšų tokiam projektui. Ir net jei Rusijai pavyktų sukurti kažką panašaus į kosminę stotį, tai gali įvykti kokiais 3024-aisiais.

Rusija apnuoginto Putino torso dvasioje demonstruoja raumenis. Nepaisant karo Ukrainoje, skelbiamos pratybos šalies rytuose, pavadinimu „Vostok“. Pratybos vyks nuo rugpjūčio 30 d. iki rugsėjo 5 d.

Tuo Kremlius nori pademonstruoti, kad Ukrainos kare dalyvauja toli gražu ne visi Rusijos kariniai pajėgumai.

TVF skelbia, kad Rusijos ekonomika geriau nei tikėtasi atlaiko Vakarų įvestų sankcijų audrą. Tarptautinio valiutos fondo parengtoje Pasaulio ekonomikos apžvalgoje šių metų Rusijos BVP pagerintas net 2,5 procento.

 

Nepatvirtintais duomenimis, Putleris pasiūlė Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui bendradarbiauti gaminant smogiamuosius bepiločius lėktuvus Baykar Makina.

Kitaip sakant, pasiūlė gaminti bayraktarus Rusijoje.

Operacinis lygmuo

Rusija telkia pajėgas Ukrainos pietuose, kad sustiprintų pietinį flangą. Ypatingai stiprinamos pozicijos Chersono ir Zaporižės regionuose. Rusija visais įmanomais būdais mėgins atremti Ukrainos kontrpuolimą. Teigiama, kad magistralės iš Krymo į Chersono sritį užkimštos karine technika, o kitos kolonos važiuoja Krymo link per Kerčės sąsiaurį iš Krasnodaro Rusijoje.

Chersono išvadavimas šiuo metu prilygtų Putino pralaimėjimui, todėl orda nieku gyvu jo taip paprastai neatiduos. Kraujuos, dvės, bet kausis iki paskutinio kareivio. Todėl artimiausiu metu, mūsų manymu, Chersono išvadavimo dar nematysime. Karas greičiausiai „įstrigs“ ir tęsis taip, kaip buvo po Donbaso okupacijos. Blogiausiu atveju, Kremlius išsitrauks ir pamojuos branduoline galvute, nuo kurios Europą ištiks siaubo stabas.

Taktinis lygmuo

Ukrainos ginkluotosios pajėgos smūgiavo į strateginį Antonovskio tiltą netoli okupuoto Chersono. Antonovskio tiltas jungia miestą su kairiuoju Dnipro krantu.

 

Barbarai apšaudė Charkivą raketomis S-300, sužeisti šeši žmonės.

Tęsiasi apšaudymas Kramatorsko rajone. Čia aktyviai veikia bepiločiai orlaiviai. Rusai mėgino surengti puolimą netoli Verchnekamenskoje gyvenvietės, tačiau gavo į dantis ir pasitraukė.

Sugriovę beveik visus tiltus, barbarai vandens kliūtis bando įveikti statydami pontonines perėjas.

Slovjansko ir Bachmuto rajonai ir toliau intensyviai apšaudomi.

Chersono srityje prie Belogorkos driskiai imitavo puolimą, tačiau greitai atsitraukė.

Sistemingai apšaudoma fronto linija tarp Avdijivkos ir Zaporižės.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas mano, kad lūžis kare su Rusija įvyks rugpjūčio pradžioje, o kariniai veiksmai iki metų pabaigos sumažės iki minimumo.

Ir jei tai, mūsų mieli skaitytojai, reikš laikinas paliaubas, nei Ukrainai, nei mums nieko gera nežada. Turime sukaupę visas jėgas ruoštis kitam karo etapui ir tikėtis, kad trapi taika Vakaruose bus išsaugota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aurimas Navys
(31)
(5)
(26)

Komentarai (18)