[Žinios trumpai] Kodėl rusai taip dažnai meta ir palieka tankus T-72B3 vidury mūšio lauko  ()

Ergonomika, žemas įgulų parengimo lygis ir prastas šaudymo greitis sumenkino Rusijos armijos šarvuotų pajėgų galią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per karą Rusijos įsibrovėliai prarado mažiausiai 250 T-72B3 tankų, iš kurių mažiausiai 100 tapo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų trofėjais. Priežastys, kodėl okupantai taip dažnai pameta savo T-72B3 mūšio lauke, yra gana paprastos: prastas įgulų mokymas ir pačių tankų konstrukcijos defektai.

Problemas su T-72B3 pabrėžė karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas leitenantas Mykola Salamacha. Visų pirma, kaip sako Salamacha, kurdami 2016-ųjų T-72B3 modelį, rusai sugebėjo padidinti šios transporto priemonės mobilumą ir apsaugą, tačiau jie negalėjo pakeisti bokštelio išdėstymo, kad sustiprintų apsaugą iš viršaus.

Taigi vietoj senojo naktinio taikiklio TPN-1 jie sumontavo baltarusišką-prancūzišką „Sosna-U“. Nors „Sosna-U“ yra geras įrenginys, jis taip prastai įrengtas, kad juo neįmanoma naudotis patogiai – karys turi būti visas persisukęs. Kitas svarbus technologinis niuansas: pagrindinis tanko T-72B3 taikiklis 1A40 yra analoginis, tačiau „Sosna-U“ yra skaitmeninis. Negalima įjungti abiejų šių taikiklių vienu metu, nes jie pradeda vienas kitam trukdyti, ir tokiu atveju T-72B3 iš esmės praranda gebėjimą veikti kaip kovinė transporto priemonė.

Rusijos gynybos pramonės inžinieriai padarė 2016-ųjų T-72B3 pakankamai sunkiai naudojamu. Tuo pat metu žemesnio rango tankų padalinių vadai tinkamai neapmokė savo pavaldinių. Nei viename apleistame T-72B3 tanke Ukrainos kariai nerado jokių techninių dokumentų, kaip valdyti šią kovos mašiną.

 

 

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – kai T-72B3 gali iššauti tik 2 taiklius šūvius per 20–25 sekundes, jo „varžovai“, tokie kaip T-64BV ar T-80, gali iššauti po 3 šūvius. Šių veiksnių derinys lėmė tai, kad rusų okupantai, pasitaikius pirmai progai, tiesiog paliko savo T-72B3 Ukrainos mūšio laukuose.

Tikriausiai ir pačius rusus gąsdina vaizdai, kaip vakarietiški prieštankiniai ginklai nurauna bokštelius visoms T-72 modifikacijoms. Taip nutinka dėl to, kad sviediniai šiame tanke yra išdėstyti tiesiai po bokšteliu. Jiems detonavus, šansų išgyventi nebelieka – bokštelis skrieja kelias dešimtis metrų į viršų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(125)
(1)
(124)

Komentarai ()