Europoje naujas karas? Serbijos ir Kosovo pasienyje prasidėjo ginkluoti susirėmimai – serbų prezidentas siunčia karinę techniką: kas vyksta? (Video)  ()

Netoli Serbijos pasienio miesto Novi Pazar girdimi automatinių ginklų ugnies garsai ir oro antskrydžių sirenos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius kreipdamasis į savo bendrapiliečius sakė, kad Kosovo Respublikos policija ruošiasi galingai operacijai prieš šiauriniame Kosovo regione gyvenančius serbus. Anot jo, Prištinos valdžia planuoja prie sienos sustabdyti visus, turinčius Serbijos asmens tapatybės korteles, nuo rugpjūčio 1-osios vidurnakčio. Tai pranešė Serbijos televizijos kanalas N1.

Serbijos lyderis paaiškino, kad Kosovo valdžia reikalaus, kad serbai perregistruotų savo automobilius su Kosovo valstybiniais numeriais.

„Prašysime taikos ir prašysime taikos, bet iš karto pasakysiu – jeigu jie bandys pradėti persekioti serbus, tyčiotis iš serbų, žudyti serbus – Serbija laimės“, – pabrėžėVučičius.

Pažymėtina, kad padėtis regione pablogėjo Kosovo valdžiai nuo rugpjūčio 1 dienos įpareigojus visus Serbijos piliečius, atvykstančius į Kosovo teritoriją, gauti laikiną sienos kirtimo dokumentą, o serbiški dokumentai bus laikomi negaliojančiais.

Komentuodamas šį žingsnį, Serbijos užsienio reikalų ministras Nikola Selakovičius sakė, kad albanai Kosove tiesiogine prasme ruošia „pragarą“ serbams, kurie gali atsidurti sunkioje padėtyje.

Kai kurie „Telegram“ kanalai praneša, kad netoli Serbijos miesto Novi Pazar, esančio Kosovo pasienyje, girdisi automatinių ginklų ugnies garsai ir oro antskrydžių sirenos. Nepatvirtintais pranešimais, Serbijos kariuomenė yra parengties būsenoje.

Taip pat pranešama, kad Kosovo specialiųjų pajėgų daliniai užblokavo sieną, o Serbijos saugumo pajėgos pradeda statyti gynybines struktūras.

Eskalacija Balkanuose

Serbijos ginkluoti daliniai keliauja prie Kosovo sienų, o Serbijos kariniai lėktuvai patruliuoja Raškos sienos kirtimo zonoje.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pareiškė, kad Kosovo kariuomenė ruošiasi atakai prieš šiaurinę gausiai gyvenamą serbų Kosovo dalį, kuri prasidės rugpjūčio 1-osios naktį, praneša „RIA Novosti“.

 

 

Pasak jo, Kosovo valdžia uždarys sieną su Serbija ir reikalaus serbų laikinai užsiregistruoti ir išduoti laikinus dokumentus.

„Manau, kad mes niekada nebuvome sunkesnėje situacijoje nei šiandien. Kodėl taip pasakiau? Prištinos režimas bando pasinaudoti pasaulio nuotaikomis, įsivaizduodamas save kaip auką“, – sakė Vučičius.

Tuo tarpu internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame Serbijos kariuomenės tankų daliniai juda link administracinės sienos su Kosovu. Pranešama, kad serbų T-72MC tankų batalionas artėja prie Raškos kaimo, esančio už 10 km nuo sienos su Kosovu, nuo Kraljevo miesto.

 

Pranešama, kad prie Kosovo sienos patruliavo ir serbų naikintuvai MiG-29. Be to, virš Raškos apylinkių buvo pastebėti ir Serbijos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparniai Mi-35M.

 

Iš Kosovo pusės buvo pastebėtas ir karinės technikos judėjimas link sienos su Serbija. „Telegram“ kanalai praneša, kad Kosovo saugumo pajėgų karinė technika pajudėjo į šalies šiaurę iki Jarinje kaimo.

Situacija kas sekundę darosi vis sudėtingesnė. Prie sienų nusidriekia automobilių eilės, vietos gyventojai stato užtvaras. Sustiprintos Kosovo specialiojo padalinio pajėgos, įskaitant KFOR narius (NATO taiakdariai) ir italų karabinierius, atvyko prie Ibre tilto.

Tuo tarpu Serbijos gynybos ministerija pareiškė, kad Serbijos kariuomenė neperžengė administracinės linijos ir neprasiskverbė į Kosovo teritoriją. Agentūra pabrėžė, kad Kosovo pusė sąmoningai skleidžia melagingą informaciją apie tariamą ginkluotą susirėmimą tarp Serbijos ginkluotųjų pajėgų ir Kosovo policijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()