[Žinios trumpai] „Hellfire R9X“: „slaptasis ginklas“, kuriuo JAV nukovė „Al Qaeda“ vadą Zawahiri – aukas supjausto 6 mirtinais peiliais (Foto)  ()

Įsakymą nužudyti „Al Qaeda“ vadovą Aymaną al Zawahiri liepos 25 dieną davė JAV prezidentas Joe Bidenas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-02 [Žinios trumpai] „Hellfire R9X“: „slaptasis ginklas“, kuriuo JAV nukovė „Al Qaeda“ vadą Zawahiri – aukas supjausto 6 mirtinais peiliais (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per bepiločio lėktuvo smūgį Afganistano sostinėje Kabule JAV pajėgos nukovė „Al Qaeda“ vadovą Aymaną al-Zawahiri. Apie jo mirtį per televiziją pranešęs JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad per savaitgalį vykusią operaciją nebuvo pranešta apie civilių aukas.

Naujienų agentūra AFP citavo aukšto rango Bideno administracijos pareigūną, kad Zawahiri buvo namo balkone Kabule, kai, praėjus valandai po saulėtekio liepos 31 d., į jį buvo nukreiptos dvi raketos „Hellfire“.

Pasak pareigūno, Bidenas įsakė atakuoti liepos 25 d.

Tačiau nuotraukos iš Kabulo namų, kuriuose gyveno Zawahiri, nerodė jokių sprogimo požymių, o tai rodo, kad JAV vėl panaudojo makabrišką „Hellfire R9X“.

Kas yra „Hellfire 9X“?

Dar vadinama „nindzių bomba“, raketa tapo JAV pasirinktu ginklu žudant ekstremistinių grupuočių lyderius, išvengiant civilių aukų.

Raketa paleista iš drono „Predator“. Ji neturi kovinės galvutės, bet turi šešis peilius, kurie įskrenda dideliu greičiu, sutraiško ir supjausto taikinį.

Dėl šios priežasties jis vadinamas „skraidančiu ginsu“ pagal 1980 m. televizijos reklamą apie japoniškus virtuvinius peilius, kurie švariai pjausdavo aliuminio skardines ir išlieka idealiai aštrūs.

Kai kurios internete paskelbtos nuotraukos rodo šių raketų poveikį. Vienoje iš šių senų „Twitter“ nuotraukų teigiama, kad joje pavaizduotas „Hellfire R9X“ sunaikintas automobilis Idlibe, Sirijoje.

 

 

Pentagonas ir CŽA – dvi agentūros, kurios imasi tikslinių žmogžudysčių – niekada nepripažino raketos „Hellfire R9X“ panaudojimo.

Tačiau, kaip rašo „Wall Street Journal“, raketos sukurtos po to, kai buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pabrėžė, kad per JAV oro antskrydžius Afganistane, Pakistane, Irake, Sirijoje, Somalyje, Jemene ir kitose šalyse reikia vengti civilių žūčių.

„Hellfire R9X“ variantas naudojamas tik tam tikromis aplinkybėmis, ypač kai tiksliai nustatyta teroristų lyderio buvimo vieta. Taip siekiama apriboti žalą, palyginti su įprastomis raketomis, sumažinant nekaltų civilių žūties aplink taikinį riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()