Karo ekspertai: rusai pabandė būti gudresni už penktoką  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, Svitlodarsko ruože situacija kiek pasitaisė – taktinius okupantų laimėjimus čia ukrainiečiai greitai pavertė niekuo. Rusijos kariuomenė vieną nuo kitos bandė atkirsti ukrainiečių Siversko ir Bakhmuto grupuotes, kol kas jiems to pasiekti nepavyko, tačiau nėra abejonių – jie bandys ir vėl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charkive iš esmės situacija nepakitusi. Susidaro įspūdis, kad agresorius sukaupė vienetus ir kelinta diena iš eilės bando vykdyti nedidelio masto atakas manevriniais vienetais (daugiausia tokių atvejų buvo Dementijivkos ruože).

Tai gali būti susiję su galimomis agresoriaus baimėmis, kad ukrainiečiai mėgins vykdyti lokalias kontratakas link rusų tiekimo kelio Vovčanskas – Iziumas.

Iziumo sektoriuje toliau tęsiasi sąlyginė ramybė, daugiausia darbo žvalgams ir artileristams.

Viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad ukrainiečiai kontratakuoja prie Iziumo.

„Tikėtina, turėta omenyje situacija, kai prieš kelias dienas agresorius bandė atakuoti pietiniame ir pietvakariniame ruožuose. Čia orkai gerai gavo per knyslę, tuo pasinaudodami ukrainiečiai kontratakavo bei stumtelėjo agresorių šiek tiek arčiau Iziumo. Bet laimėjimai taktinio pobūdžio ir bendrai padėčiai sektoriuje bent kol kas įtakos neturi“, – teigia jie.

Siverske agresorius, pasak ekspertų, vėl pabandė būti gudresniu už penktoką ir atakavo Berestovės vakarinį pakraštį, tik tiksliai neaišku, ar iš šiaurės rytų, ar iš pietryčių.

„Jei iš šiaurės rytų, tuomet jie judėjo beveik per visą gyvenvietę, kurios nekontroliuoja, t.y. ukrainiečiai turėjo praleisti juos iki vakarinio gyvenvietės pakraščio ir draugiškai palinkėti sėkmės. Ne mažiau keista, jei atakuota iš pietryčių pusės, kadangi rusai nekontroliuoja Nahirnės, t.y. gyvenvietės apie 1 km į pietus nuo Berestovės. Tokiu būdu stengdamiesi atakuoti Berestovės vakarinį pakraštį, jie atidengė savo kairį flangą Nahirnėje esančioms ukrainiečių pajėgoms ir gynėjai tokiu atveju galėjo kryžmine ugnimi taškyti orkus. Bet kokiu atveju, kad ir per kur buvo atakuota, orkai patyrė nesėkmę“, – paaiškino jie.

 

Soledaro ruože Rusijos pajėgos bent laikinai nutraukė Jakovlivkos atakas ir tęsia puolimą Pokrovskės kryptimi.

Anot karybos žinovų, pasirodė informacija, kad viename iš mūšių buvo sunaikinta apie 100 okupantų, dar 30 jų pasidavė į nelaisvę (24 iš jų Kadyrovo „super Tik Tok achmad syla specnaziorai“).

Labai tikėtina, kad šis mūšis buvo dalis operacijos, kurios metu pirmą kartą realiai agresoriaus pajėgos vieną nuo kitos bandė atkirsti ukrainiečių Siversko ir Bakhmuto grupuotes. Šis bandymas žlugo, bet, neabejotina, rusai bandys ir toliau.

Svitlodarsko ruože situacija kiek pasitaisė. Antradienį agresoriui pasiekus taktinių laimėjimų aplink Zaicevę, ukrainiečiai sureagavo su ugnele ir pavertė niekuo tuos rusų pasiekimus – agresorius grįžo į pradines pozicijas.

 

Centre rusai toliau beatodairiškai puola, karščiausias taškas ir toliau išlieka Piskai, taip pat karšta Marijinka.

Gali būti, kad jų puolimas ima išsikvėpti, nes rusų propagandistai skelbia, kad rusai „įsitvirtina užimtose pozicijose“.

„Gal čia tik mūsų wishfull thinking (norima priimama už esamą – Delfi). Bet kokiu atveju, čia sunku tikėtis agresoriaus operacinės sėkmės. Apie tai signalizuoja ne tik kieta ukrainiečių gynyba, bet ir vis intensyvėjantys jų artilerijos smūgiai orkų svarbiems taikiniams (pvz.: atakuota agresoriaus degalų bazė prie Makijivkoje)“, – rašo jie.

Pietų kryptyje be didelių pakitimų, abi pusės persigrupuoja, vyksta lokalūs susidūrimai. Aktyviausi mūšiai, kaip ir tikėtasi, vyksta aplink Davidiv Bridą, t.y. Andrijivkos – Lozovės – Bilohirkos ruože.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: