[Žinios trumpai] Išdavystė ar gudrus ėjimas? Kanada paskelbė savo sprendimą dėl „Nord Stream“ turbinų likimo  ()

Kanados valdžia įsitikinusi, kad Rusija pasinaudos Kanados atsisakymu grąžinti turbiną, kad kaltintų sankcijas dėl Europoje atsiradusio energijos trūkumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados valdžia grąžins penkias turbinas Rusijos dujotiekiui „Nord Stream“, nors dujotiekį eksploatuojanti įmonė atsisakė priimti vieną turbiną, kuri jau buvo grąžinta Vokietijai. Tai interviu CBC televizijos kanalui pareiškė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly, praneša „Economic Truth“.

Ji paaiškino, kad Kanada nenori, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turėtų galimybę panaudoti „savo energijos srautus į Europą“ kaip spaudimo priemonę. Anksčiau Kanadoje buvo kalbama, jog turbinos Rusijos dujotiekiui turi būti grąžintos, kad būtų užtikrintas dujų tiekimas Vokietijai. Kanados valdžia taip pat įsitikinusi, kad Rusija pasinaudos Kanados atsisakymu grąžinti turbiną, kad kaltę dėl energijos trūkumo Europoje nukreiptų į sankcijas Maskvai.

Liepos 11 d. „Gazprom“ paskelbė, kad nustos pumpuoti dujas į Europą per „Nord Stream“. Tokį sprendimą monopolistas aiškino tuo, kad Kanada po remonto negrąžino „Siemens“ dujų turbinos. Anksčiau Vokietijos vyriausybė ragino Kanados valdžią grąžinti Rusijai įrangą, kuriai buvo taikomos sankcijos, nes tai leidžia Kremliui nepradėti tiekti dujų vamzdynu.

 

Vėliau tapo žinoma, kad Kanada grąžins „Gazprom“ „Siemens“ turbiną ir padidins sankcijas šaliai agresorei. Ukrainos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu priešinosi tokiai Otavos iniciatyvai ir perspėjo, kad Rusija ir toliau naudos energiją kaip būdą daryti įtaką kitoms šalims.

 

Tuo tarpu rugpjūčio 22 dieną neatidėliotina dujų kaina Europoje pirmą kartą nuo 2022 metų kovo viršijo 2800 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Staigus kainų šuolis įvyko dėl Rusijos „Gazprom“ pareiškimų ir dujų transportavimo „Nord Stream“ dujotiekiu sustabdymo nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 2 d., siekiant remontuoti vienintelę veikiančią turbiną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()