[Žinios trumpai] Parduodami slapti nutekinti NATO duomenys apie ginklus ir misiją Baltijos šalyse – kas vyksta?  ()

Grupė programišių internete parduoda slaptus karinius dokumentus, kuriuose, be kita ko, yra duomenys apie NATO šalių modernias ginkluotės sistemas ir, spėjama, aljanso ginkluotųjų pajėgų misiją Baltijos šalyse. Šiaurės Atlanto aljansas vertina šio nutekėjimo mastą ir jo pasekmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsilaužėliams pavyko gauti prieigą prie duomenų, susijusių su dideliu Europos ginklų gamintoju – „MBDA Missile Systems“, Europos bendrove, kurios būstinė yra Prancūzijoje. MBDA pripažino, kad tarp parduodamų duomenų yra jai priklausantys dokumentai, tačiau firma tikina, kad vogtose bylose nieko slapto nebuvo.

Bendrovė teigia, kad informacija buvo pavogta iš nulaužto išorinio standžiojo disko, ir pridūrė, kad ji bendradarbiauja su valdžios institucijomis Italijoje, kur įvyko nutekėjimas.

Pranešama, kad tyrimas sutelktas į vieną iš MBDA tiekėjų.

„Situaciją vertiname. Nematome jokių požymių, kad kokių nors NATO tinklų vientisumas būtų pažeistas“, - sakė NATO atstovas spaudai.

Pavogti duomenys parduodami rusų ir anglų forumuose. Informacijos apimtis – 80 GB, o kaina – 15 bitkoinų (apie 321 000 JAV dolerių). Įsilaužėliai teigia jau pardavę dokumentų kolekciją bent vienam neįvardytam pirkėjui.

Vogtų duomenų pardavimo skelbime įsilaužėliai teigė turėję „įslaptintą informaciją apie įmonių, dalyvaujančių plėtojant uždarus karinius projektus, darbuotojus“, taip pat „projekto dokumentaciją, brėžinius, pristatymus, vaizdo ir foto medžiagą, sutartis, ir susirašinėjimą su kitomis įmonėmis“.

Nemokamas 50 MB duomenų pavyzdys, kurį BBC galėjo peržiūrėti, apima dokumentus, pažymėtus „NATO Confidential“, „NATO Restricted Use“ ir „Unclassified Controlled Information“.

Be pavyzdžio, nusikaltėliai elektroniniu paštu pateikė papildomų dokumentų, tarp kurių – du su užrašu „NATO Secret“.

 

NATO įslaptinti dokumentai klasifikuojami taip:

  • COSMIC TOP SECRET: Neteisėtas atskleidimas padarytų itin didelę žalą NATO (COSMIC akronimas neturi nieko bendra su kosmosu, tai trumpinys „Tarptautinės vadovybės įslaptintų medžiagų kontrolė“);
  • NATO SECRET: neteisėtas atskleidimas labai pakenktų NATO;
  • NATO CONFIDENTIAL: Neteisėtas atskleidimas pakenktų NATO interesams;
  • NATO RESTRICTED: neteisėtas atskleidimas būtų nepalankus NATO interesams.
  • Neįslaptinta kontroliuojama informacija: informacija, kurią reikia apsaugoti arba kontroliuoti platinimą pagal įstatymus, kitus teisės aktus ir viešąją tvarką.

Įsilaužėliai nepatvirtino, iš kokių šaltinių jie gavo medžiagą.

 

Bylose, kurių BBC negalėjo nepriklausomai patikrinti, detalizuojama „komunikacijų žvalgybos“ misija, kurią 2020 metų pabaigoje Estijoje virš Baltijos šalių atliko JAV oro eskadrilė. Yra duomenų apie derybas, neva operacijai vadovavusio asmens vardas, pavardė, telefono numeris ir GPS koordinatės.

Pavyzdiniuose failuose taip pat buvo pateiktas pristatymas, kuriame išsamiai aprašyti priešlėktuvinės raketos „Land Ceptor CAMM“ (bendra priešlėktuvinė modulinė raketa) vidinės dalys, įskaitant tikslią elektroninio duomenų saugojimo įrenginio vietą. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, tokia raketų sistema buvo išsiųsta į Lenkiją kaip oro gynybos sistemos „Sky Sabre“ dalis – ir dabar dislokuojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()