Apžvalgininkas: prasidėjo Rusijos dalybos, Kinija laukia savo dalies  ()

Didžiosios pasaulio šalys jau nebesiskaito su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, jam įklimpus Ukrainoje pradėtame kare ir tapus atstumtuoju, prasidėjo kiti geopolitiniai procesai, teigia Vakarų Europoje apsistojęs žinomas Kremlius kritikas, apžvalgininkas ir teisininkas Markas Feiginas. Jo vertinimu, tolesnis Rusijos bei jos lyderio likimas priklausys nuo to, kuo pasibaigs šiuo metu vykstančios Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) ir Kinijos lyderių derybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kinijos lyderis Si Dzinpingas ir JAV prezidentas Džo Baidenas pradėjo naują derybų etapą, bendravo kelias valandas, panašu, jog Kinija iš JAV kažką gaus, – svarsto M. Feiginas.

Apžvalgininkas pastebi, kad dviejų didžiųjų šalių lyderiai dar kartą planuoja pasimatyti didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Po to, panašu, jie apsikeis vizitais. S. Dzinpingas nuvyks į Vašingtoną, o Dž. Baidenas apsilankys Pekine“, – prognozavo M. Feiginas.

Kremliaus kritikas pastebi, kad būtent šių susitikimų metu gali būti sprendžiamas ir Rusijos likimas. Nors, panašu, derybos apims tas temas, kurios jau ilgokai nėra išsprendžiamos – prekyba ir karinės technologijos.

„O tuo pačiu susitars ir dėl tolimesnio Rusijos likimo Kinijos interesų kontekste“, – prognozavo M. Feiginas.

Jis pastebi, kad tik dabar pastebėta, jog anksčiau kaip grėsmingai auganti ekonominė galia įsivaizduota Kinija iš tiesų yra ženkliai priklausoma nuo Vakarų pasaulio šalių – aukštųjų technologijų ir investicijų.

„Tai suprasdama Kinija jau padarė sprendimą savo labui: atitolino geopolitines ambicijas. O Maskva – labai įdomus prizas, kuris gali jai atitekti. Gali būti, jog tapsime didžiojo susitarimo liudininkais“, – svarstė M. Feiginas.

 

Apžvalgininkas pastebėjo, kad tuo atveju, jeigu Kremlius pralaimėtų karą Ukrainoje, visos pasaulio šalys siektų, jog Rusija kuo labiau susilpnėtų. O tuo, pasak M. Feigino, ypač suinteresuota Kinija, su kuria Rusijos santykiai buvo gana įtempti, 1969 metais nesutarimai dėl pasienio ribos kilo virtinė karinių konfliktų ir vos neprasidėjo karas, o tarpusavio santykiai pagerėjo tik aštuntame dešimtmetyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Nerijus Povilaitis
(61)
(1)
(60)

Komentarai ()

Susijusios žymos: