[Žinios trumpai] Vokietija padarė skandalingą pareiškimą dėl dujų kainų ribojimo: tai griauna visus ES planus  (3)

Berlynas nerimauja, kad Maskva visiškai nutrauks kuro tiekimą Europai, ypač Slovakijai ir Čekijai, kurios yra labiau nuo jos priklausomos. Dėl šios priežasties Vokietija turės dalytis savo rezervais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga bando nustatyti viršutines Rusijos dujų importo kainas, tačiau susiduria su kliūtimis iš Vokietijos pusės. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen žengia į priekį turėdama planą atimti iš Rusijos itin didelį pelną ir suvaldyti sparčiai augančias dujų kainas, kurios žemyne sukelia politinį ir ekonominį chaosą. Tačiau ši idėja susilaukia pasipriešinimo iš galingiausios Europos ekonomikos ir istoriškai didžiausios Rusijos dujų importuotojos į ES. Apie tai praneša „Politico".

„Išliekame skeptiškai nusiteikę dėl klausimų, susijusių su dujų kainų ribojimu, tačiau apskritai esame Europos rėmuose pasirengę deryboms", – sakė Vokietijos ekonomikos ministerijos atstovas.

Pasak žurnalistų, vienas iš ES diplomatų kritikavo Berlyną ir pavadino tai problema, nes procesas užtruko ilgai, kol blokas išsprendė Rusijos dujų kainų ribojimo klausimus.

Po Ursulos von der Leyen praėjusios savaitės pareiškimų, kuriuose raginama nustatyti Rusijos dujų importo kainų lubas, ES pareigūnai rengia tokios priemonės variantus. Juos šalių atstovai turės aptarti per rugsėjo 9 dieną įvyksiantį nepaprastąjį energetikos ministrų posėdį.

 

Prancūzija tapo paskutine šalimi, palaikančia Briuselio planą, Lenkija taip pat nori nustatyti viršutinę dujų kainos ribą ir tai, jog tokia priemonė būtų taikoma visam dujų importui į Europą. Tačiau Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė priešinasi.

Berlynas teigia, kad ES turėtų sutelkti dėmesį į ne tokius provokuojančius žingsnius kovojant su aukštomis energijos kainomis, t.y. apmokestinti netikėtą energetikų pelną.

Vokietija nerimauja, kad dėl Rusijos importuojamų dujų kainų ribojimo Maskva visiškai nutrauks kuro tiekimą Europai, ypač Slovakijai ir Čekijai, kurios yra labiau nuo jos priklausomos.

 

Vokietijos politikai įrodinėja, kad šiuo klausimu šalies neryžtingumas kyla ne tiek dėl jos pačios interesų, kiek dėl regioninės tiekimo situacijos.

Dujų tiekimo iš Rusijos mažinimas taip pat priverstų šalį pagal ES taisykles dalytis savo atsargomis su kitomis šalimis, mažiau pasiliekant jų sau.

Tačiau žurnalistai pastebi, kad Rusijos tiekimas ES smarkiai sumažėjo. Anksčiau jis sudarė 40 % importo, o dabar – mažiau nei 10 %.

„Jei jie tiekia nedaug, kodėl gi nepasinaudojus galimybe?" – teigia ES Komisijos Energetikos tarnyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(4)
(23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)

Susijusios žymos: