Vokietija turi didelių problemų: Berlynui nepavyksta susitarti su kaimynėmis dėl „dujinio solidarumo“  ()

Vokietijos Ekonomikos ministro Roberto Habeko teigimu, Belgija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Lenkija nenori dalyvauti „konstruktyviose derybose“ dėl dujų skirstymo. Tai gali paaštrinti energetikos krizę šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietija negali susitarti su kaimyninėmis šalimis dėl dujų solidarumo, dėl to valstybėje gali paūmėti energetinė krizė. Apie tai „Bloomberg“ rašo remdamasis Ekonomikos ministro Roberto Habeko pranešimu Bundestage.

Šiuo metu Vokietijai pavyko susiderėti tik su Danija ir Austrija. Tačiau Belgija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Lenkija atsisako leistis į „prasmingas derybas“ dėl dvišalių dujų skirstymo susitarimų, sakė R. Habekas.

Pagrindinė priežastis, kodėl kaimyninės šalys nenori susitarti dėl dujų solidarumo, yra ta, kad jos nenori mokėti kompensacijų savo tiekėjams, jei dujos bus nukreiptos į Vokietiją, sakė Vokietijos ekonomikos ministras.

Kaip aiškina žurnalistai, tokie dvišaliai susitarimai tarp ES valstybių narių yra dalis didesnio ES mechanizmo, apimančio konkrečius veiksmus dujų avarijos atveju. Jie garantuoja, kad Europos valstybės tiektų savo dujas tiems partneriams, kuriems jau pritrūko išteklių arba jų nepakanka.

Berlynas šiuo metu taip pat derasi dėl dujų solidarumo su Roma ir Praha. Nurodoma, kad sandoris su Italija bus trišalis – prie jo turėtų prisijungti Šveicarija, per ją energija vyktų tranzitu.

 

Čekija taip pat pasiruošusi pasirašyti susitarimą, tačiau tik tuo atveju, jei bus nustatytas valstybės kompensacijų tiekėjams limitas.

Pranešime Ekonomikos ministras užsiminė apie neseniai įvykusį Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pokalbį telefonu. Taigi, Prancūzija žada tiekti dujas, mainais Berlynas įsipareigoja aprūpinti kaimynus elektra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()