Karo ekspertai: savaitės pabaigoje galima laukti Rusijos smūgio – ką dar gali padaryti ukrainiečiai  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad praėjusią savaitę okupantai suaktyvėjo ir pasiekė taktinę sėkmę Bachmuto rytinėse prieigose, šiame sektoriuje jiems pavyksta išlaikyti iniciatyvą. Pasak jų, pagrindinis ukrainiečių tikslas šią savaitę turėtų būti neleisti agresoriui sukurti tvarios gynybos palei Oskilo upę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vertindami padėtį fronte praėjusią savaitę ekspertai rašo, kad Charkivo sektoriuje po sėkmingo kontrpuolimo ukrainiečiai atbloškė agresorių už sienos. O tai, kad rusai nei praeitą, nei šią savaitę nepabandė atsikovoti prarastų teritorijų, rodo, kad šiame etape jie savo jėgas vertina realistiškai.

Pasak ekspertų, tai, kad jie dalį manevrinių vienetų permeta į Rostovą prie Dono, o vėliau, tikėtina, mes jas į Donbasą, signalizuoja, jog rusai rimtai nevertina galimybės, kad ukrainiečiai peržengs sieną.

„Abi pusės siekia pasigerinti savo taktinę situaciją pasienyje, o agresorius bando artilerijos ir raketų pagalba kompensuoti reputacinę žalą. Tačiau smūgiai ukrainiečių energetinei sistemai rezultato nedavė, o tik iššaukė ukrainiečių smūgius Belhorode ir Valuikuose esantiems rusų kariniams objektams“, – teigia ekspertai.

Vertinimas: ukrainiečiai pasiekė operacinį tikslą (išlaisvintas Charkivo sektorius) ir šiuo metu turi iniciatyvą.

Po sėkmingo kontrpuolimo Kupjanske ukrainiečiai įsitvirtino vakariniame Oskilo upės krante, tačiau dėl manevrinių ir paramos ugnimi vienetų trūkumo nesugebėjo išlaikyti placdarmų rytinėje upės pusėje.

Agresoriaus gynybos linija dar galutinai nesuformuota, tačiau jam pavyko stabilizuoti padėtį ir neleisti ukrainiečių žvalgybos ir Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) grupėms suardyti besikuriančios rusų gynybos linijos tarp Oskilo upės ir Svatovės.

„Tiesa, savaitės pabaigoje ukrainiečiams pavyko pasijusti tvirčiau rytinėje Kupjansko pusėje, bei aktyviau atakuoti agresoriaus pozicijas rytiniame Oskilo upės krante Rubcų ruože (į pietus nuo Borovos)“, – rašo ekspertai.

Vertinimas: ukrainiečiai pasiekė operacinį tikslą (išlaisvintas Kupjansko miestas) ir šiuo metu turi iniciatyvą.

Staryj Karavano – Ozernės ruože ukrainiečiai turi taktinę sėkmę: jie blokavo Lymano miestą iš pietų ir rytų, atakuojama Jampilė. Tačiau dėl Severskyj Doneco upe apribotos operacinės erdvės ir komplikuoto tiekimo per upę, operacinio tikslo – užimti oro uostą – šiame etape pasiekti nepavyko.

Tačiau operacinė sėkmė prie Iziumo, Oskilo ir Severskyj Doneco upių santakos užėmimas įgalino ukrainiečius pradėti operacijas į vakarus ir šiaurės vakarus nuo Lymano, bei leido manevru ir ugnimi paremti draugiškų pajėgų operacijas Kupjansko sektoriuje (mūšiai prie Rubcų).

Vertinimas: ukrainiečiai pasiekė operacinį tikslą (išlaisvintas Iziumo sektorius) ir šiuo metu turi iniciatyvą.

Siversko sektoriuje ukrainiečiai pasiekė taktinę sėkmę prie Bilohorivkos, permeta žvalgybos bei SOP grupes į šiaurinį Severskyj Doneco krantą siekdami paremti draugiškas pajėgas Lymano sektoriuje (atakuoti agresoriaus tiekimą kelyje Kremina – Lymanas).

 

Agresorius suaktyvino savo veiksmus, tačiau jo kontratakos Bilohorivkoje ir Spirnėje jiems rezultatų neatnešė.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Agresorius suaktyvino savo manevrinių vienetų veiksmus ir pasiekė taktinę sėkmę Bachmuto rytinėse prieigose bei Kodemos – Dačos ruože.

Ekspertai neatmeta, kad sektoriuje veikiančias rusų pajėgas papildė nauji samdinių vienetai bei nuo Iziumo sektoriaus spėję pabėgti reguliarūs vienetai (pvz. fiksuojamas desantininkų veikimas).

Ukrainiečiai tęsia gynybinius veiksmus, pereina į kontratakas. Agresoriaus socialiniuose tinkluose kalbama apie intensyvų ukrainiečių manevrinių vienetų judėjimą gynybos gilumoje.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Anot karybos žinovų, centre agresorius nebepajėgia vykdyti tokių aktyvių puolamųjų operacijų, kaip prieš savaitę ar dvi, tačiau ukrainiečių kontratakos nebuvo sėkmingos ir jiems nepavyko perlaužti įvykių savo naudai. Tęsiasi sunkūs poziciniai mūšiai.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Mūšiai Vuhledaro ruože aprimo, tačiau aktyvesni susidūrimai prasidėjo Orihivo ruože. Čia ukrainiečiai dažnai pereina į kontratakas, testuoja agresoriaus gynybą. Agresorius gana sėkmingai ginasi.

Gandus apie artėjantį ukrainiečių puolimą galėtų patvirtinti intensyvūs ukrainiečių smūgiai rusų gynybos gilumoje esantiems logistiniams centrams Tokmake ir Melitopolyje.

 

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Ukrainiečiams pavyko nežymiai pastumti kontaktinę liniją Chersono sektoriaus Ternovy Podų – Kysilivkos ruože, tačiau pastaroji gyvenvietė dar agresoriaus rankose (arba „niekieno žemė“). Siekdami lyginti kontaktinę liniją, ukrainiečiai bando atakuoti Pravdinėje, tačiau apčiuopiamų rezultatų pasiekti nepavyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Snihurivkoje tęsiasi poziciniai mūšiai.

Tikėtina, čia ukrainiečiai kaupia pajėgas, vykdo žvalgybą tikėdamiesi paremti ir išvystyti Andrijivkos sektoriuje veikiančių ukrainiečių veiksmus Snihurivkos link, jei tokių būtų.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Nepaisydami agresoriaus bandymų sugriauti ukrainiečių tiekimo ir pajėgų rotacijos sistemą per Inhuleco upę (smūgis Kryvyj Rihui), ukrainiečiai toliau tvirtina placdarmą rytinėje upės pusėje.

Išplėstas placdarmas į šiaurės rytus link Davidiv Brido, o savaitės pabaigoje įsitvirtinta Mala Seideminucha (išplėstas placdarmas į pietvakarius). Tuo pačiu pasiekta taktinė sėkmė perimant kelio Davidiv Bridas – Nova Kachovka kontrolę ties Bruskinske (iki galo neaišku, ar tik ugnimi, ar ir pajėgomis).

 

Ukrainiečių diversinės grupės, veikiančios rusų gynybos gilumoje, trikdo priešo tiekimą ir kelia paniką. Agresorius aktyviai naudoja aviaciją, artileriją bei kontratakuoja, tačiau nesėkmingai.

Vertinimas: ukrainiečių taktinių laimėjimų visuma priartina prie artimiausio operacinio tikslo (t.y. Davidiv Brido) pasiekimo.

Vysokopiljos sektoriuje ukrainiečiai į agresoriaus gynybą įkalė pleištą ties Novovoznesenske – Myroliubivka – Novovoskresenske, taip grasindami atkirsti agresoriaus grupuotę Archanhelskėje.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Rusų nuostoliai sumažėjo

Anot ekspertų, lyginant su praėjusia savaite agresoriaus nuostoliai gerokai sumažėjo.

„Tačiau reikia turėti omenyje, kad sėkmingo kontrpuolimo Charkivo – Iziumo sektoriuose metu agresoriaus nuostoliai buvo 1,5 -2,5 kartus didesni nei iki tol. Šią savaitę agresoriaus nuostoliai grįžo į iki kontrpuolimų Pietuose ir Charkivo bei Iziumo sektoriuose dinamiką“, – pabrėžia ekspertai.

Pirmadienį – antradienį ukrainiečiai užbaigė aktyvią operacijos Charkivas – Iziumas fazę ir suintensyvino operacijas dešiniajame Dnipro krante.

„Tai matome ir mūšių dinamikoje – sumažėję priešo gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos nuostoliai. Tiesa, dėl ukrainiečių aktyvesnių veiksmų Chersono, Andrijivka ruožuose bei agresoriaus intensyvesnio puolimo Bachmuto sektoriuje antroje savaitės pusėje rusų nuostoliai šiose kategorijose ėmė augti“, – teigia jie.

 

Prieš savaitę, pirmadienį, ukrainiečiai numušė rekordinį kiekį agresoriaus raketų – 17. Tuomet agresorius itin intensyviai atakavo Kryvyj Rihą ir Charkivą.

Tai įrodo, kad ukrainiečių priešraketinė gynyba sugeba reaguoti, tačiau visiškai apsaugoti kritinės infrastruktūros negali.

„Locked N’ Loaded“ prognozuoja, kad pagrindinis ukrainiečių tikslas šią savaitę turėtų būti neleisti agresoriui sukurti tvarios gynybos palei Oskilo upę.

„Todėl tikėtina, kad ukrainiečiai persigrupuos prie Iziumo, ir iš šio sektoriaus į Oskilo ir Sverskyj Doneco upių santakoje esantį placdarmą permes daugiau sunkesnių manevrinių ir paramos ugnimi vienetų“, – svarsto jie.

Taip pat tikėtina, jie gali būti skirti išvystyti lengvųjų pėstininkų, žvalgybinių, SOP grupių sėkmę ir, pralauždami Rubcų ruožą, plėsti ukrainiečių placdarmą Borovos link.

Panaši situacija tikėtina Kupjanske, kur galimos ukrainiečių mechanizuotų pėstininkų atakos Svatovės link.

Gali būti, kad artėjančios savaitės bėgyje Lymano miestas bus apeitas ar perimta jo kontrolė. Ukrainiečiai gali pradėti atakas Zaričnės ir Kreminos link (derindami veiksmus su iš Siversko sektoriaus atvykstančiomis diversinėmis grupėmis).

Bandys neutralizuoti grėsmę

 

Neatmestina, kad Kupjansko ir Lymano sektoriuose pamatysime aktyvesnį ukrainiečių aviacijos veikimą. Anot jų, gali būti, kad agresorius numato tokius ukrainiečių veiksmų eigos variantus ir pabandys kontratakomis neutralizuoti šią grėsmę.

Kol kas pavojingiausias jam Oskilo – Severskyj Doneco santakoje esantis placdarmas bei Lymano sektorius, tad būtent čia jis gali nukreipti savo atakas.

Labai tikėtina, kad agresorius ateinančią savaitę bandys pralaužti ukrainiečių gynybą Mikolaivka Druhoje – Zaicevėje ir pasiekti Bachmuto pietines prieigas.

Tikėtinos ukrainiečių kontratakos Berestovės – Bilohorivkos ir Soledaro ruožuose, kuriomis būtų siekiama apsunkinti agresoriaus Bachmuto grupuotės tiekimą ir išlyginti kovą už iniciatyvą.

Ekspertai svarsto, kad savaitės pabaigoje gali suaktyvėti Zaporižios sektorius, kur veiksmų iniciatyva gali nebūtinai priklausyti ukrainiečiams (pvz. preventyvus agresoriaus smūgis). Kokio jis bus masto, priklausys nuo ukrainiečių sėkmės suardant agresoriaus logistinę sistemą jo gynybos gilumoje.

Tikėtina, kad savaitės antroje pusėje gali prasidėti mūšis dėl Davidiv Brido, ukrainiečiai gali bandyti atkirsti agresoriaus grupuotę į pietus nuo Archanhelskės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: