Skirtumas žvėriškas – tiesiog sumaltų į miltus ir suvalgytų pusryčiams: Elono Musko robotas prieš „Boston Dynamics“ (Video)  (4)

Penktadienį vykusiame „Tesla“ dirbtinio intelekto renginyje bendrovė pristatė du ankstyvuosius humanoidinio roboto „Optimus“ prototipus – vaikščiojantį automatą, skirtą „nuobodžioms“ gyvenimo užduotims atlikti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-06 Skirtumas žvėriškas – tiesiog sumaltų į miltus ir suvalgytų pusryčiams: Elono Musko robotas prieš „Boston Dynamics“ (Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt, kaip ir tikėtasi, tai, ką kompanija pristatė scenoje, toli gražu nebuvo įspūdinga – ypač turint omenyje, kiek toli priekyje pažengę konkurentai.

Pirmasis robotas, „šiurkštaus vystymo“ modelis, pavadintas „Bumble C“, nerangiai išlindo į sceną su atvirais laidais ir elektronika.

„Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas taip pat pristatė naujos kartos versiją, kurią reikėjo nešti ant scenos, nes, anot jo, „mes tiesiog nenorėjome, kad ji nukristų ant veido“.

Trumpai tariant, demonstracinės versijos buvo labai ankstyvos stadijos produktas, ypač palyginti su konkurentais, kurie daug ilgiau dirba su humanoidiniais robotais.

Pavyzdžiui, „Boston Dynamics Atlas“ – robotas, galintis parodyti įspūdingus šokio judesius, atlikti „parkūrą“ ir net nuslysti nuo platformos.

Atsiprašome, žmonės, bet pamatę tą robotą burtininką, pažiūrėkite į „Teslos“ bandymą. Tai būtų įspūdingas studentų projektas, bet kol kas jis labiau atrodo kaip kažkas, ką pirktumėte iš „Alibaba“, o ne rimtas mokslinių tyrimų projektas.

Žinoma, „Tesla“ nuėjo ilgą kelią per gana trumpą laikotarpį – „Elonas Muskas sparčiai vysto robotiką 101“, – rašė „The Verge“, tačiau dėl to automobilių kompanijos praėjusios savaitės pasirodymas nebuvo  ypač įspūdingas.

 

Kritikai greitai atkreipė dėmesį į „Optimus“ trūkumus. Dirbtinio intelekto tyrinėtojas Filipas Piekniewskis apibūdino demonstracinę versiją taip – „šitas lygis kraupus, tai visiška apgaulė“.

„Nė vienas iš šių dalykų nėra pažangiausias“, – TWITTER parašė robotikos ekspertė Cynthia Yeung. „Tesla“, samdykite keletą mokslų daktarų ir eikite į kai kurias robotikos konferencijas.“

„Ar aš priblokštas? Ne“, – rašė Floridos valstijos universiteto robotikos profesorius Christianas Hubickis. „Ar aš juokiuosi? Ne“.

Ch. Hubickis tvirtino, kad „Tesla“ greičiausiai pasikliauja dešimtmečių senumo vaikščiojimo metodu robotikoje, priversdama robotą lėtai perkelti pusiausvyrą nuo vienos kojos ant kitos, jis eina pusiau susikūprinęs.

 

„Jų koncepcija labai panaši į „Honda Asimo“ robotus, kurių kūrimo dabar atsisakyta“, – „The Verge“ sakė Willas Jacksonas, „Inžinerijos menų“, kompanijos, kuriančios robotą su siaubingomis žmogaus veido išraiškomis, generalinis direktorius. „Bendras dizainas yra kietai sukonstruotas, gremėzdiškas ir neefektyvus – rankos yra labai paprastos, vienintelė gera funkcija yra sankabos mechanizmas, įjungiamas pirštu.

Tokia kritika atkartoja ekspertų nuotaikas po to, kai E. Musko smegenų kompiuterio sąsajos startuolis „Neuralink“ pademonstravo beždžionę, žaidžiančią stalo tenisą protu – tai demonstracija, kurią ekspertai pavadino „pasenusia“ ir „ne visai nauja“.

 

E. Musko pomėgis hiperbolėms visiškai nepadeda. Kaip jau ne kartą, penktadienį jis pasiūlė keletą sunkiai įtikimų skaičių.

Pasak milijardieriaus, gamybai paruoštas „Optimus“ bus parduodamas už „daug mažiau nei automobilis – daug mažiau nei 20 000 USD“ ir „už trejų metų, tikriausiai ne ilgiau nei už penkerių“.

Žinoma, „Tesla“ šiek tiek pažengė į priekį nuo tada, kai prieš kiek daugiau nei metus šokėja su spandekso kostiumu apsimetė robotu humanoidu.

Tačiau atsižvelgiant į niūrius E. Musko pasiekimus, kai kalbama apie jo prognozes – jis iš pradžių žadėjo, kad „Tesla“ robotą parduos iki kitų metų – patikėsime, kai tai pamatysime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (4)