[Žinios trumpai] Turkija apšalusi – nutekėjo slaptas balistinės raketos „Tayfun“ bandymo video: paleido vos 300 km nuo Krymo (Video)  ()

Pareigūnams tęsiant informacijos nutekėjimo šaltinio paieškas, bandymai nuslopinti naujienas duoda priešingą rezultatą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-22 [Žinios trumpai] Turkija apšalusi – nutekėjo slaptas balistinės raketos „Tayfun“ bandymo video: paleido vos 300 km nuo Krymo (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos pareigūnai, ilgus metus slapta dirbę kurdami trumpojo nuotolio raketų sistemą, antradienio rytą apstulbo, kai viena iš jų paslapčių buvo parodyta nacionalinėje televizijoje.

Vaizdo įrašas apie naują raketą „Tayfun“ bandomojo paleidimo metu iš Juodosios jūros Rizės miesto buvo nutekintas ir plačiai nuskambėjo Turkijos ir tarptautinėje žiniasklaidoje.

Naująją sistemą sukūrė valstybinis ginklų gamintojas „Roketsan“, o bandymas parodė, kad ji per 456 sekundes gali pataikyti į taikinius didesniu nei 500 km atstumu.

Kaip nurodyta, raketa buvo paleista iš Rizės miesto rajono į karinį objektą netoli Sinopo šiaurinėje šalies dalyje. Sinopas nuo Sevastopolio Kryme yra tik 300 km.

Kol žmonės Turkijos socialinėje žiniasklaidoje buvo užsiėmę švęsdami raketos egzistavimą ir klausinėjo, ar „Tayfun“ nuotolio gali pakakti nusitaikyti į Turkijos kaimynę Graikiją, Turkijos pareigūnai panikuodami ieškojo nutekėjimo šaltinio.

 

Daugelis Turkijos ir regiono gyventojų mano, kad Ankara planavo netrukus paskelbti apie raketą „Tayfun“, o filmuota medžiaga buvo viešųjų ryšių dalis. Keli žmonės sakė, kad filmuota medžiaga nutekėjo atsitiktinai.

„Demirören“ naujienų agentūra (DHA) paskelbė vaizdo įrašą kartu su išsamia informacija apie raketos galimybes.

Po pirminio šoko pareigūnai neoficialiai paprašė žiniasklaidos operatorių ir televizijos kanalų cenzūruoti kai kurias detales, pavyzdžiui, konkrečias raketos nuotolio detales.

 

DHA įvykdė ir pašalino pradinę istoriją, pakeisdama ją kita, kurioje buvo praleista informacija apie raketą ir išsaugota tik filmuota medžiaga.

Nors nėra tarptautinės sutarties, draudžiančios balistinių raketų kūrimo programas, Turkija atsargiai atskleidžia informaciją apie savo ginklų gamybos pajėgumus.

Šalyje anksčiau buvo sukurtos kitos dvi raketos – „Yildirim“ („Thunderbolt“) ir „Bora“ („Storm“), kurių nuotolis yra atitinkamai 150 km ir 280 km.

Daugelio šaltinių teigimu, dėl didelio atsargumo Ankara neatskleidžia raketų, kurių nuotolis yra 300 km ar daugiau, bandymų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()