Vandenynuose atsiras dar neregėtos žuvys - švytės paslaptinga šviesa ir gaudys plastiką (Video)  ()

Įsivaizduokite robotą-žuvį, kuris plaukdamas iš vandens filtruoja mikroplastiko daleles. Dabar tokia fantazija jau egzistuoja ir realybėje – nes tai yra fizinė pirmojo gamtinių robotų konkurso nugalėtojos koncepcijos versija, pasakoja futurologas Ray Hammondas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų gegužę paskelbtas Sario universiteto (JK) Gamtinių robotų konkursas pakvietė visuomenę teikti idėjas apie gyvūnų ar augalų įkvėptus robotus, galinčius atlikti užduotis, kurios padėtų pasauliui.

Planuota, kad komisijos nariai iš įvairių Didžiosios Britanijos ir Europos mokslinių tyrimų institutų išrinks, jų nuomone, geriausią koncepciją, kuri vėliau bus paversta veikiančiu prototipu. Inžinieriai toliau tobulintų technologiją – be to, tai galėtų daryti ir neprofesionalai, susipažinę su atviro kodo įrenginio planais.

Laimėtoju tapo plastiką surenkantis robotas-žuvis, kurį sukūrė chemijos bakalauro studijų programos studentė Eleanor Mackintosh, kuri, kaip sutapimas, yra Sario universiteto studentė.

Robotas plaukia judindamas uodegą ir plačiai atverdamas žiomenis, kad surinktų vandenį (ir mikroplastiką) į vidinę ertmę. Kai ši ertmė prisipildo, robotas užveria žiomenis, atidaro į žaliuzes panašias žiaunų sklendes ir, pakeldamas ertmės dugną, per jas išstumia vandenį. Prie žiaunų pritvirtintas smulkus tinklelis praleidžia vandenį, bet sulaiko plastiko daleles.

 

Dabartiniu fiziniu pavidalu 50 cm ilgio „Robo-fish“ surenka iki 2 milimetrų dydžio daleles. Robote taip pat įmontuoti jutikliai, kuriais stebima drumstumas ir povandeninis apšviestumas, be to, jis naudoja inercinį matavimo vienetą (IMU) savo judėjimui vandenyje sekti. A, ir taip – tamsoje jis dar ir švyti!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()