Rusijoje sklinda panika: paviešintas planas, kaip JAV neutralizuos Rusijos branduolinius ginklus  ()

Pasak Ženevoje gyvenančio tyrėjo Pavlo Podvigo, vienintelis tikslingas branduolinio ginklo panaudojimas yra strateginis - tai šokiruotų Ukrainą ir priverstų ją kapituliuoti. Tačiau Podvigas mano, kad dešimčių ar net šimtų tūkstančių žmonių sunaikinimas yra per sunkus sprendimas net Kremliui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viename Rusijos internetiniame žurnale pasirodė straipsnis apie JAV planą sunaikinti reikšmingą Rusijos branduolinio potencialo dalį, kol Maskva spręstų imtis atsakomojo smūgio, rašo „Newsweek“

Teigiama, kad vidutinės trukmės laikotarpiu JAV bandys įgyti strateginių nebranduolinių ginklų, kuriems nebūtų taikomi tarptautiniai apribojimai. Vienos iš naujienų agentūrų straipsnyje pažymėta, kad „atgrasymo teorija JAV ir NATO šalyse buvo pakeista prevencinių karinių veiksmų teorija“.

JAV, pasak Rusijos žiniasklaidos, planuoja strategines puolimo operacijas, kurių metu būtų sunaikinta nemažai Rusijos branduolinių ginklų. Tai turėtų būti padaryta staiga, kad Rusija nespėtų priimti sprendimo dėl atsakomųjų smūgių. Ginklų kontrolės asociacijos duomenimis, Rusija turi 6 257 branduolines galvutes, palyginti su 5 550 galvutėmis JAV arsenaluose. Rusijos žiniasklaida mano, kad Rusija ieško pajėgumų, kaip neutralizuoti Rusijos branduolinį arsenalą nebranduolinėmis priemonėmis, bet neatskleidžiama, kokiomis sąlygomis JAV ryžtųsi tokiems smūgiams.

Vakarų žvalgyba nemato ženklų, kad Rusijos Federacija ruoštųsi branduoliniam smūgiui.

Rusijos branduolinių pajėgų tyrimų projekto Ženevoje vadovas Pavlas Podvigas neseniai interviu sakė, kad norint panaudoti taktinius branduolinius ginklus, juos reikės išimti iš saugyklos ir pervežti į paleidimo vietas. Nuslėpti tokį aktyvumą būtų sunku.

 

Be to, dėl ilgos fronto linijos būtų sunku pasirinkti tinkamą karinį taikinį taktiniam branduoliniam smūgiui. Anot jo, vienintelis branduolinio ginklo panaudojimas, kuriame būtų bent kiek tikslingumo, yra strateginis. Toks, kuris šokiruotų Ukrainą ir priverstų ją pasiduoti. „Tačiau kad smūgis būtų pakankamai šokiruojantis, tektų nužudyti dešimtis, jei ne šimtus tūkstančių žmonių“, – sakė Podvigas.

(47)
(25)
(22)

Komentarai ()