[Žinios trumpai] Estija patyrė netikėtą puolimą iš Rusijos: dideli ir staigūs smūgiai, skelbiamos pasekmės  ()

Estijos valstybinės informacinės sistemos departamentas pranešė apie didelio masto prokremliškų programišių ataką prieš Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos įmones ir departamentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo ERR portalas, remdamasis „Europos Pravda”.

Valstybės informacinės sistemos departamento (RIA) CERT-EE kibernetinių incidentų skyriaus vedėjas Tynu Tammeris sakė, kad šeštadienį (laprkičio 19 d.) 10.14 val. sužinojo, jog penkios Estijos įmonės patyrė kibernetines atakas. Tarp jų buvo ir valstybinis energetikos koncernas „Eesti Energia”.

„Dėl atakų, be „Eesti Energia” interneto svetainės, laikinai buvo nepasiekiamos su įmone susijusios internetinės svetainės, tokios kaip „elektrilevi.ee” ir „enefitgreen.ee”. CERT-EE kibernetiniai ekspertai glaudžiai bendrauja su įmonės atstovais”, - sakė T. Tammeris.

T. Tammeris teigė, kad nusikaltėliai taip pat nusitaikė į Ūkio ir ryšių ministeriją, Estijos banką ir EAS fondą, taip pat vienos privačios įmonės svetainę. „Ministerija ir EAS yra RIA teikiamo valstybinio tinklo klientai, todėl atakos prieš jas buvo atremtos, didelės įtakos veiklai neturėjo", – sakė jis.

„Palaikome ryšį su partneriais ir šalimis, kurios buvo užpultos ir siūlome savo patarimus bei paramą. Stebime situaciją ir esame pasiruošę prisidėti prie tolesnio kibernetinių incidentų sprendimo. Dabartinės atakos yra didelės, bet ne tokios milžiniškos, kaip tos, kurios šį pavasarį ir vasarą smogė Estijai. Bet ir dabartiniu atveju puolimo pasekmės gali būti labai didelės, priklausomai nuo taikinio", – sakė T. Tammeris.

 

Jis pažymėjo, kad niekada negalima visiškai tiksliai pasakyti, kas slypi už atakų, tačiau turima informacija leidžia manyti, jog tai prokremliški kibernetiniai nusikaltėliai. „Kiek mums žinoma, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos įmonės ir įstaigos buvo užpultos vienu metu. Šis sąrašas gali būti dar negalutinis”, - sakė T. Tammeris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(11)
(-4)

Komentarai ()