Tikra rusų „Mažino linija“ – Rusijos armija sukūrė sudėtingą ilgalaikę gynybą rytiniame Dniepro krante iki pat Krymo (Foto)  (1)

Nors kai kas gali skeptiškai vertinti Rusijos kariuomenės gynybos lygį, šį kartą priešas kuria visavertę ir galingą įtvirtintą teritoriją Krymo prieigose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chersono srities pietinė dalis rytiniame Dniepro krante virsta gana galinga ir ešelonine Rusijos armijos įtvirtinta teritorija. Tai rodo išsami Karo studijų instituto (ISW) analizė naudojant palydovines nuotraukas. Jie užfiksavo susistemintų gynybos mazgų kūrimą.

 

Buvo užfiksuota dešimtys atskirų gynybos mazgų, kurie blokuoja pagrindines transporto arterijas ir yra skirti atremti puolimą iš vakarų. Taip Rusijos generalinis štabas visapusiškai svarsto galimybę atremti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų amfibijos operaciją siekiant kirsti Dnieprą.

Pagal žemėlapį jau galima kalbėti apie sukurtą gynybos tinklą su pirmąja linija palei vandens arteriją ir antiamfibinę gynybą Juodosios jūros pakrantėje Kinburno nerijos srityje. Antroji gynybos linija yra E-58 maršruto linijoje, keliuose T2206 ir P-57.

Už jų formuojasi trečioji ir ketvirtoji linijos, kurios jau skirtos tiesiogiai okupuoto Krymo gynybai. Patogumui šios gynybos linijos papildomai paryškintos sekančiame žemėlapyje.

Žinoma, Rusijos kariuomenė ištisomis linijomis nekasė šimtus kilometrų, o suformavo mazginę gynybą. Patys mazgai dažnai yra palei logistikos maršrutus, kurie ypač artimiausius 3-4 mėnesius taps vieninteliais ratinių transporto priemonių pravažiavimais.

 

 

Patys gynybos mazgai buvo suformuoti ne tik kuriant būrių ar net kuopų įtvirtinimus, bet ir plačiai panaudojant prieštankinius įtvirtinimus, būtent apkasus. Žinoma, reljefas prieš tokius gynybos mazgus yra tankiai užminuotas.

 

Dalis jų iš karto statomi žiedinės gynybos sąlygoms, pavyzdžiui, greitkelyje E58 prie Stepnės gyvenvietės.

Šioje situacijoje svarbus dalykas yra tai, kad gynybos mazgai į rytus nuo šios įtvirtintos teritorijos kartu yra ir gynybos linija nuo galimo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo Zaporožės kryptimi. Šiuo atveju vargu ar įmanoma įvertinti gynybos linijų, kurias Rusijos Federacija sukūrė Zaporožės srities pietuose, skaičių ir tankį.

 

Kadangi, kalbant apie rytinio Dniepro kranto gynybą, šią kryptį gana sunku pavadinti pagrindine bet kokiems puolamiesiems veiksmams. Forsuoti tokią vandens kliūtį, ypač žiemą, yra itin didelio masto ir gana rizikinga operacija. Bet kokiu atveju visus šiuos duomenis puikiai žino Ukrainos ginkluotosios pajėgos, kurios turi daug daugiau žvalgybos duomenų nei 12 dienų senumo palydovinės nuotraukos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(13)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)