Galinga žinia: mokslininkai jau planuoja pirmąją branduolių sintezės elektrinę  (7)

Po įvykio, kuris buvo vertinamas kaip „didelis proveržis" branduolių sintezės energijos srityje, JAV Energetikos departamentas bando pritaikyti technologiją praktiškai, investuodamas į bandomosios jėgainės kūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau šį mėnesį vyriausybės remiamos Lawrence'o Livermore'o nacionalinės laboratorijos mokslininkai naudojo „didžiausią ir galingiausią pasaulyje lazerių sistemą“, kad sutelktų šviesą į mažas deuterio-tričio kuro kapsules ir iš jų išgautų daugiau energijos nei sunaudota. Tai atrodo, pirmasis žingsnis pasaulyje ilgame branduolių sintezės energijos kelyje.

Mokslininkai bandė pasiekti tai bent jau nuo šeštojo dešimtmečio. Ekspertai džiūgauja, kad eksperimentas „pateikia įrodymą, jog tai įmanoma“, kaip „The New York Times“ sakė L. Livermore‘o ginklų fizikos ir dizaino programos direktorius Markas Herrmannas.

Šie įdomūs rezultatai gauti tą pačią savaitę, kai DOE spręs, kuriems kūrėjams skirti 50 mln. USD dotaciją 50 megavatų branduolių sintezės jėgainei pastatyti, praneša „E&E News“.

„Tikiuosi, branduolių sintezės pilotinis įrenginys pradės veikti 2030-ųjų pradžioje“, – leidiniui sakė aukšto rango DOE pareigūnas.

 

Tai pirmasis tokio pobūdžio bandomasis projektas ir jis gali paskatinti JAV įmones investuoti į technologijų kūrimą, kurios galėtų įgyvendinti svajonę turėti branduolių sintezės reaktorius, maitinančius elektros tinklą.

Mažiausiai 15 įmonių siekia dotacijų, tačiau neaišku, kiek iš jų gaus lėšų.

Nepaisant naujausio proveržio, mokslininkų dar laukia daug darbo. Pirma, jie turės išsiaiškinti tokių sistemų, kaip naudojama L. Livermore, įgyvendinamumą ir mastelį.

Be to, pasak ekspertų, finansavimas yra labai kuklus, ypač atsižvelgiant į didelius įstatymų leidėjų lūkesčius.

 

Respublikonai taip pat ketina perimti Atstovų Rūmų kontrolę, todėl DOE gali būti daug sunkiau gauti federalinį finansavimą. Respublikonų įstatymų leidėjai istoriškai balsavo prieš tokio pobūdžio energetikos projektų patvirtinimą.

L. Livermore'o proveržio eksperimentas įrodė, kad vis dar yra daug entuziazmo ir optimizmo dėl idėjos aprūpinti žmoniją branduolių sintezės reaktoriais.

Tačiau mokslininkai tik pradeda įsitikinti, jog ši idėja iš tikrųjų įmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(11)
(0)
(11)

Komentarai (7)