[Išsami tema] Kaip išmatuoti radiacijos lygį naudojant išmanųjį telefoną: 3 naudingos programos, kurios pavers jūsų telefoną Geigerio skaitikliu  ()

Priemonės, kurios pavers jūsų telefoną Geigerio skaitikliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, pasigirdus nerimą keliančioms naujienoms apie tai, kas vyksta aplink Zaporožės AE, daugeliui rūpi, kaip sužinoti apie radiacijos lygį.

Žinoma, kad tam yra specialūs prietaisai – dozimetras, radiometras, Geigerio skaitiklis, registruojantis gama spinduliuotę. Tačiau galite apsieiti ir be jų, atsisiųsdami į išmanųjį telefoną specialią programą. Pateikiame, keletą tokių įrankių.

Kokio lygio radiacija pavojinga žmogui

Jau minėjome dozimetrą ir radiometrą – prietaisus, padedančius nustatyti radiacijos lygį. Verta žinoti, kad dozimetras naudojamas tuo atveju, kai žmogus lankėsi potencialiai pavojingoje zonoje arba turėjo sąlytį su radioaktyviais objektais. Dozimetras rodo žmogaus organizmo gautą spinduliuotės dozę. Kalbant apie radiometrą, jis matuoja aplinkos radiacinį foną. Geigerio skaitiklis matuoja bendrą jonizuojančią spinduliuotę.

O  koks radiacijos lygis yra pavojingas žmogui? Kūno gaunamos spinduliuotės dozės paprastai matuojamos sivertais. Jei indikatorius svyruoja nuo 0,2 mikrosiverto per valandą iki 0,5 mikrosiverto per valandą, tai yra priimtinas radiacijos lygis. Jei rodiklis didesnis, laikas imtis veiksmų.

Kaip išmatuoti radiacijos lygį naudojant telefoną?

Patikrinti radiacijos lygį galima ir be dozimetro ir radiometro – tam reikia išmaniojo telefono ir specialių aplikacijų, apie kurias pakalbėsime plačiau.

Kol kas tiksliai paaiškinkime, kaip išmanieji telefonai matuoja gama spinduliuotę. Jie tai daro naudodami CMOS matricas, kurios yra vienas iš galinių ir priekinių kamerų elementų. Šios matricos yra labai jautrios tokioms trumpoms bangoms kaip rentgeno spinduliai ir gama spinduliuotė.

Naudodamiesi šia funkcija, programos rodo aplinkos radiacijos lygį. Įspėjame, kad prieš paleisdžiant programą telefone kameras reikia gerai uždaryti, kad į jas nepatektų ilgos bangos, tai yra šviesa. Geriausia juos užklijuoti juoda nepermatoma juosta.

 

Štai kaip tai veikia: užblokavus šviesą, patenkančią į telefono kameros jutiklį, CMOS užfiksuos spinduliuotę kaip mažas baltos šviesos dėmeles.

GammaPix ir GammaPix Lite

GammaPix programa, kaip teigia kūrėjai, buvo sukurta „kelių JAV federalinių agentūrų“ poreikiams ir remiant JAV Gynybos departamentui bei Branduolinių medžiagų aptikimo biurui.

Kūrėjai tikina, kad aplikacija telefoną pavers jonizuojančiosios spinduliuotės detektoriumi, taip pat pabrėžia, kad GammaPix technologija buvo išbandyta nepriklausomose laboratorijose. GammaPix gali iš anksto įspėti apie radioaktyvumą naudojant tik telefono kamerą. Tačiau atminkite: programa nepakeis specializuotų jonizuojančiosios spinduliuotės detektorių, o tiesiog padės greitai įvertinti grėsmes.

„Google Play“ GammaPix yra mokama – 7,99 eurų, GammaPix Lite – nemokama. Skirtingai nei Lite versija, GammaPix gali veikti be interneto kelias dienas. Tačiau vis tiek kūrėjai rekomenduoja karts nuo karto prisijungti prie interneto, kad programinė įranga gautų reikiamus atnaujinimus.

Radioactivity Counter

 

Šią programą sukūrė vokiečių mokslininkas Rolf-Dieter Kleinas. Aprašyme sakoma, kad programa naudoja kameros jutiklį, kad aptiktų spinduliuotę, naudodama tą patį principą kaip ir Geigerio-Mullerio skaitiklis.

Radioaktyvumo skaitiklis buvo išbandytas keliuose mobiliuosiuose telefonuose Helmholtz tyrimų centre Miunchene (Vokietija), naudojant profesionalų prietaisą.

Mobiliųjų telefonų kamerų CMOS jutikliai galėjo aptikti pirminę gama spinduliuotę ir didesnę beta spinduliuotę (priklausomai nuo mobiliojo telefono ekrano).

Radioactivity Counter „Google Play“ taip yra mokama – 3,49 euro.

Radiation Scan Pro

 

Naudodami šią programą galite patikrinti branduolinės spinduliuotės lygį ten, kur esate. Tačiau kūrėjai perspėja, kad programa spinduliuotę nematuoja naudodama telefoną ar kitus įrenginius, o tiesiog atvaizduoja informaciją iš nuolat atnaujinamos duomenų bazės. Kad programa veiktų, turėsite pateikti savo asmeninius duomenis, būtent savo buvimo vietą.

Radiation Scan Pro renka duomenis iš „Google“ žemėlapių apie aktyvias pasaulyje ir šalia jūsų esančias atomines elektrines.

Radiation Scan Pro „Google Play“ yra nemokama.

„Google Play“ ir „AppStore“ yra programų, kurios veikia prijungiant specialius įrenginius, matuojančius spinduliuotę. Tokie įrenginiai prijungiami prie telefono per Wi-Fi arba „Bluetooth“. Jei prietaisas aptiks padidėjusį spinduliuotės lygį, išmanusis telefonas nedelsdamas apie tai praneš, siųsdamas garso signalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(6)
(1)

Komentarai ()