Atskleista, kokius nurodymus Putinas davė Kadyrovui prieš pat įsiveržimą: tai galėjo kardinaliai pakeisti karo eigą  (1)

Ukrainos žvalgybos duomenimis, likus trims savaitėms iki didžiulės invazijos į Ukrainą V. Putinas išsikvietė R. Kadyrovą į Maskvą, kur buvo parengta speciali strategija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė įsakymą Čečėnijos vadovui Ramzanui Kadyrovui užimti Kijevo vyriausybės patalpas ir nužudyti Ukrainos prezidentą Vladimirą Zelenskį, rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis ukrainiečių žvalgyba ir specialiosiomis tarnybomis.

Remiantis žvalgybos pranešimais, likus trims savaitėms iki įsiveržimo į Ukrainą V. Putinas paskambino Kadyrovui, liepė parengti strategiją ir pavedė jam užimti Kijevą ir nužudyti Ukrainos prezidentą.

Kadyrovo kariams besitreniruojant Baltarusijoje, Čečėnijos vadovas vasario 14 d. kreipėsi į Zelenskį savo „Telegram“ parašydamas, kad „klounados metas baigėsi“.

Pasak Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovo Aleksejaus Danilovo, užduotis nužudyti Zelenskį buvo pageidautina – „savotiška premija, kurią Kremlius suteikė Kadyrovui“.

Kadyrovo kariai į Ukrainą įžengė vasario 25 d., kitą dieną po invazijos, trimis šarvuočių kolonomis, kurių viena buvo sunaikinta Kijevo apylinkėse, o kitos dvi taip ir nepasiekė sostinės, rašoma leidinyje.

Kaip patvirtinimą WSJ žurnalistai nurodo vaizdo įrašą, kurį perėmė Ukrainos žvalgyba ir kuris vėliau buvo parodytas leidinio atstovams.

Ant jo čečėnų kariškiai praneša savo viršininkui apie misijos pradžią.

„Laikas lygiai 00:00. Pradedame judėti. Daugiau nei pusantro tūkstančio žmonių, geriausios specialiosios pajėgos, geriausi kovotojai", – vaizdo įraše sakė pareigūnas.

 

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kaltinimus neigia, vadindamas juos absurdiškais, nesąmoningais ir melagingais.

Slapta mobilizacija Čečėnijoje

Po nepavykusio žaibiško karo Kadyrovas pradėjo slaptą Čečėnijos gyventojų mobilizaciją.

Regiono vyriausybės pareigūnai ir religiniai veikėjai lankydavosi viešose vietose, pavyzdžiui, vaizdo žaidimų klubuose ir sporto salėse, ir siūlydavo 300 000 rublių (arba 4 600 USD) per mėnesį čečėnams, kurie sutiktų kariauti. Taip pasakojo vienas iš respublikos gyventojų, kuriam rugpjūtį pavyko pabėgti. Pasak jo, kai kurie jo kaimynai ir draugai pasirašė trumpalaikes sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

 

Kadyrovo žvalgybos agentūros verbavo pačius pažeidžiamiausius – vyrus, turinčius skolų, teistus ar įtariamus LGBT ryšiais, vietinius gyventojus ir žmogaus teisių aktyvistus.

Paskelbus „dalinę mobilizaciją“, R. Kadyrovas paskelbė, kad Čečėnijoje suformuoti keturi nauji batalionai.

Laikui bėgant čečėnų dalinių vaidmuo Ukrainoje pasikeitė. Pasak Ukrainos žvalgybos atstovo, nuo vasaros pabaigos jie buvo naudojami kaip baudžiamieji būriai.

Kadyrovo vyrai taip pat vykdo „valymo operacijas“ okupuotose teritorijose. Jie ieško šnipų ir partizanų, eina iš namų į namus, krato namus, tardo ir kankina Ukrainos piliečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(5)
(8)

Komentarai (1)