Termobranduolinės energijos proveržis gali sukelti pasaulinę katastrofą: skelbiamas rimtas perspėjimas, kuo baigsis amžinoji energija  (5)

Kai kurie mokslininkai abejoja, ar sintezė yra saugus energijos šaltinis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-28 Termobranduolinės energijos proveržis gali sukelti pasaulinę katastrofą: skelbiamas rimtas perspėjimas, kuo baigsis amžinoji energija  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš dvi savaites amerikiečių mokslininkai paskelbė apie tikrą mokslo proveržį. Faktas yra tas, kad eksperimento metu jie sugebėjo gauti daugiau energijos dėl termobranduolinės sintezės, nei išeikvojo termobranduolinės reakcijos palaikymui. Tačiau kai kurie mokslininkai tokį atradimą laiko pavėluotu ir netgi potencialiai pavojingu, rašo „Futurism“.

Energijos „Šventasis Gralis“

Jau rašėme apie Livermoro nacionalinės laboratorijos Lawrence, JAV, mokslininkų pasiektus mokslinius pasiekimus. Pagrindinis mokslininkų tikslas jau seniai buvo sintezės reakcijos metu pagaminti daugiau energijos, nei sunaudojama jai palaikyti. Ir dabar jie pasiekė tai, ko norėjo.

Nors išsiskiriančios energijos kiekis labai neviršijo termobranduolinės sintezės sunaudojamos energijos, daugelis fizikų šį mokslinį proveržį pavadino termobranduolinės energijos „Šventuoju Graliu“ ir svarbiu etapu kelyje į praktinę elektros gamybą termobranduolinėse elektrinėse.

Termobranduolinė reakcija arba termobranduolinė sintezė (sintezė, nes vykstant reakcijai atomai nesidalina, kaip branduoliniuose reaktoriuose, o vyksta jų susiliejimas, dėl kurio išsiskiria energija) yra laikoma energetikos ateitimi, nes ji suteiks praktiškai neribotą ir švarią energiją. Beje, tokia reakcija vyksta visų žvaigždžių viduje, kurios dėka jos gali egzistuoti.

Teks labai ilgai laukti termobranduolinės elektrinės pasirodymo

Tačiau ne visi fizikai palaiko teiginį, kad šis mokslo laimėjimas yra kažkas ypatingo, galinčio pakeisti mūsų pasaulį. Tiksliau, jis gali, bet gal ne į gerą. Ekspertai mano, kad šis amerikiečių fizikų pasiekimas yra pernelyg nereikšmingas, be to, tai buvo padaryta per vėlai. Ir šis atradimas gali paskatinti dar pavojingesnių branduolinių ginklų atsiradimą.

Pasak Marko Diesendorffo iš Naujojo Pietų Velso universiteto (Australija), mokslininkai dar ilgai negalės pasiekti reikiamo energijos kiekio, išsiskiriančio sintezės reakcijos metu, kad būtų galima aprūpinti pasaulį.

 

Mokslininkas mano, kad praeis mažiausiai 25 metai, kol bus sukurtas veikiantis termobranduolinis reaktorius, kuris pagamins šimtus kartų daugiau energijos nei sunaudoja. Ir iki to laiko, pasak Diesendorfo, pasaulis jau gaus pakankamai saugios ir švarios atsinaujinančios energijos, ypač saulės ir vėjo energijos.

Britų energetikos ekspertas Chrisas Craggas mano, kad pirmieji termobranduoliniai reaktoriai pasirodys dar vėliau.

„Tikra branduolių sintezės jėgainė vargu ar pradės veikti, kol mano anūkams nesukanks 70 metų. Nepamirškite, kad toks mokslinis proveržis buvo pasiektas tik praėjus 60 metų nuo pirmųjų tokių eksperimentų pradžios. Be to, tam jau buvo išleisti milijardai dolerių“, - sako Craggas.

Verta pažymėti, kad JAV Energetikos departamentas yra nusiteikęs optimistiškiau ir mano, kad pirmoji termobranduolinė elektrinė bus pastatyta kito dešimtmečio pradžioje.

Pavojinga termobranduolinė reakcija

Diesendorfo teigimu, teiginys, kad sintezė yra saugus ir švarus procesas, yra neteisingas. Juk panašiame reaktoriuje, kuriame savo eksperimentą atliko amerikiečių mokslininkai, gali būti gaminami neutronai, kuriuos naudojant galima sukurti branduolinius sprogstamuosius elementus, tokius kaip plutonis-239, uranas-235 ir uranas-233. Tai yra, termobranduolinis reaktorius gali būti naudojamas branduolinių bombų žaliavoms gaminti.

 

„Šie reaktoriai taip pat galės gaminti tritį – sunkiojo vandenilio formą, kuri naudojama branduolinio sprogimo galiai padidinti, todėl branduolinės bombos bus mažesnės ir bus lengviau jas panaudoti raketos kovinėje galvutėje“, – sako Diesendorfas.

Toks teiginys nėra nepagrįstas, nes Livermore nacionalinė laboratorija, įkurta 1952 m. reaguojant į Sovietų Sąjungos atominės bombos bandymus ir pavadinta Lawrence'o Livermore vardu, kuris ilgą laiką dirbo su branduolinių ginklų tyrimais.

Kol kas mokslininkai nepasiekė bendro sutarimo, ar Amerikos fizikų mokslinis proveržis gaunant švarią energiją yra netolimoje ateityje. Kai kurie ekspertai teigia, kad sintezės energija vargu ar išgelbės žmoniją nuo greitai gresiančios klimato krizės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(9)
(1)

Komentarai (5)