Rusija gali pakartoti Kinijos katastrofą: kaip 600 000 žmonių gigantiška armija buvo visiškai nušluota vos per 1 mėn. (Foto, Video)  ()

Kai susiduria dvi didžiulės armijos, laimi ta, kuri sumaniai manevruoja gynyboje ir sugeba smogti priešo logistikos ryšiams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija nori pradėti naują mobilizacijos bangą ir užverbuoti iki 500 000 „čmobikų“, nors Kremliui bus problema apginkluoti bent pusę šios karių masės. Galima tiesiog pasakyti, kad dar viena mobilizacijos banga neišgelbės Putino Rusijos nuo karo pralaimėjimo. Ir galima teigti, kad komunistinė Kinija jau buvo atsidūrusi panašioje į dabartinę situaciją, kai 1979 metais skambiai pralaimėjo karą prieš Vietnamą, išvargintą kelis dešimtmečius trukusio karo dėl nepriklausomybės.

1979 m. Kinijos ir Vietnamo karas truko tik mėnesį. Tačiau pralaimėjimas jame KLR pasirodė toks katastrofiškas, kad Pekinas buvo priverstas pradėti plataus masto reformas, kurių inercija tęsiasi ir dabar, 2023 m. Na, o dabar Maskvoje, regis, rusai nusprendė pakartoti visas savo „vyresniųjų bendražygių“ iš „Dangaus imperijos“ klaidas.

Priežastis pradėti karą buvo sėkminga Vietnamo intervencija į Kambodžą (tuo metu vadinta Kampučija) 1978 m. gruodį prieš kanibalistinį Pol Poto raudonųjų khmerų režimą. Ne tai, kad vietnamiečiai „aršiai norėjo“ įsitraukti į kitą karą, tiesiog kai agresyvus kaimynas pradėjo puldinėti pasienio kaimus ir skelbti šūkį „700 metų prieš Vietnamą“, tada problema galėjo būti išspręsta tik jėga.

Todėl Vietnamas aprūpino grupę geriausių savo karių – 14 divizijų arba apie 130 000 karių su tankų ir aviacijos parama. Ir štai vietnamiečiai nusprendė nekreipti dėmesio į tai, kad pagrindinė režimo sąjungininkė Kambodžoje buvo komunistinė Kinija. Su kuria Vietnamas turėjo panašią egzistencinių konfliktų istoriją, kaip tarp Ukrainos ir Rusijos buvo pastaruosius 300 metų.

 

Pagrindinės raudonųjų khmerų grupių pralaimėjimas Kambodžoje užtruko tik 2 savaites. Tačiau tai, kas šiuolaikine kalba vadinama „stabilizavimo priemonėmis“, Vietnamo armijai užtruko daug ilgiau ir truko mažiausiai iki 1979 m. vasario pradžios. Kai Kinija nusprendė surengti savo „specialią karinę operaciją“ prieš Vietnamą, ji sukėlė kažką panašaus į „civilizacijos šoką“ – viena komunistinė šalis kovoja su kita dėl sėkmingos intervencijos prieš trečiąją.

Planuodami karą su Vietnamu, Kinijos kariškiai turėjo tokią mintį: surinkti daug karių (kai kuriais skaičiavimais iki 600 000) ir žengti į 800 km pločio frontą su tikslu sunaikinti kuo daugiau Vietnamo karių; užimti Vietnamo sostinės Hanojaus ir trečio pagal dydį miesto Haiphongo prieigas; kiek įmanoma sunaikinti infrastruktūrą ir sumažinti Vietnamo ginkluotųjų pajėgų kovinį pajėgumą; primesti savo „politinio konflikto sprendimo“ sąlygas. Pekinas viskam užtruko tik 2 savaites. Tačiau planuodami karą kinai neatsižvelgė į kai kuriuos veiksnius, sukėlusius fiasko.

 

Pavyzdžiui, aštuntajame dešimtmetyje Mao Zedongo laikais Kinijos armija (PLA) perėjo prie „žmonių totalinio karo“ sąvokos. Todėl jie neturėjo profesionalių karininkų, galinčių efektyviai vesti mūšius ir planuoti logistiką, o padaliniai, turintys specialiųjų operacijų pajėgų prototipo funkcijas, buvo iš esmės eliminuoti. Todėl vienintelis dalykas, kurį Kinijos kariškiai sugebėjo padaryti, buvo pulti remiant artilerijos ugniai ir tankų masei, o priešo pozicijas atakuoti „patrankų mėsos bangomis“.

Kinai taip pat neatsižvelgė į tai, kad Vietname buvo gerai ginkluoti pasienio kariai ir „liaudies milicijos pajėgos“ (kažkas panašaus į tuometinę teritorinę gynybą), iš viso 100 000 karių su sunkiaisiais šaulių ginklais ir lengvąja artilerija, palaikoma lengvųjų šarvuočių ir MLRS. Tokios formacijos išsiskyrė gebėjimu užmegzti „horizontalų“ tarpusavio ryšį ir „partizaniškai“ veikti priešo ryšius. Ir būtent šios pajėgos atliko pagrindinį vaidmenį atitolinant Pekino pajėgų veržimąsi į priekį, kur „geriausias“ rezultatas buvo tik 44 km veržimasis į Vietnamo teritoriją vienoje iš siaurų fronto atkarpų.

 

Iškalbinga, kad Vietnamas niekada nepradėjo atitraukti geriausių savo karių iš Kambodžos, nes norėjo užbaigti „stabilizavimo priemones“ šalies teritorijoje. Tam tikra prasme Kinijai įveikti pakako net „partizanų“, kurių dėka net tie kinų kariai, kurie užėmė pozicijas už kelių kilometrų nuo artimiausių greitkelių ir geležinkelių, liko be amunicijos ir maisto.

 

Kinams nepavyko išvaryti vietnamiečių iš Kambodžos, kurie įkūrę sau palankų komunistinį režimą, šalyje išbuvo iki 1989 metų.

Kinijos pralaimėjimo kare prieš Vietnamą 1979 metais pavyzdys aktualus ir 2023 metais dėl tokios situacijos struktūros: abiejų šalių kariuomenės tuo metu vykdė ilgalaikius karo veiksmus (net jei prieš „trečiąsias šalis“, ne vienas prieš kitą), todėl jos turėjo tam tikrą kovinės patirties „bagažą“ ir demobilizavo gyvąją jėgą.

Iš esmės tai buvo dviejų masinių armijų, kurių kiekviena „išdygo“ iš sovietinės karo mokyklos, susidūrimas. O pergalė čia priklausė kariuomenei, kuri sugebėjo „peraugti“ savo „sovietinį paveldą“ ir nugalėjo priešą dėl geresnio manevringumo gynyboje ir dėl tikslių smūgių priešo pajėgų logistikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(121)
(3)
(118)

Komentarai ()