Tai ne taip paprasta: netikėti skaičiai, kiek užtruks Ukrainos tankistų mokymas kariauti su „Leopard 2“ tankais  ()

Vakarai jau įvertino apytikslius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių mokymo naudoti tankus „Leopard 2“ terminus, o dauguma ekspertų sutarė dėl daug kartų trumpesnio nei tradicinio kurso, nes Ukrainos tankistai turi daug tikros kovinės patirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, remiantis Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriaus ir NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo susitikimo rezultatais, buvo pranešta, kad šalys, kurios nori perkelti šias transporto priemones į Ukrainą, gali pradėti ruošti „Leopard 2“ perkėlimui. Ir nors oficialus sprendimas dar nepaskelbtas, tačiau, įvertinus viską, jis bus įformintas artimiausiu metu.

Žinoma, lieka klausimas dėl „Leopard 2“ tankų skaičiaus, konkrečių jų versijų, taip pat šaltinio, iš kurio jie bus perkelti. Pastarasis yra nepaprastai svarbus dėl to, kad tankai, kurie bus perkelti iš ginkluotųjų pajėgų arsenalų, jau yra kovinėje parengtyje ir gali būti perkelti iš karto arba po trumpalaikio remonto, o esantiems konservuotiems gali prireikti kapitalinio remonto, kuris užtrunka gana ilgai, net kelis mėnesius.

Be to, įgulos mokymo terminas yra labai svarbus parametras. Apie šią problemą narpliojo amerikiečių leidinys „Breakingdefense“, kalbinęs Vakarų tankistus ir techninės priežiūros specialistus.

Jei kalbėtume apie standartinį mokymosi laikotarpį, tai yra apie 22 savaičių kursas, arba 5,5 mėnesio. Tai yra kursas, kurį turi praeiti JAV armijos tankistai, norėdami įvaldyti tanką „Abrams“ Fort Beningo bazėje. Kursas trukdavo 15 savaičių, bet buvo nuspręsta jį ilginti. Tačiau šis terminas ne visai tinka situacijai, kai reikia „nuo nulio“ apmokyti naujokus karius, o jau patyrusius tankistus, ypač tie kurie turi didžiausią tikrosios kovos patirtį pasaulyje.

Tuo pačiu metu mokytis valdyti „Leopard 2“ tanką bet kokiu atveju bus sunkiau, nei persikvalifikuoti iš vieno sovietinio tipo tanko į kitą. Ir mes kalbame ne apie technologinį sudėtingumą, o apie tankų panaudojimo NATO taktiką, kuriai šios transporto priemonės konceptualiai buvo sukurtos. Taip pat būtina atskirti pačių tankistų mokymą nuo remonto padalinių karių, kuriems bus pavesta išlaikyti transporto priemonių kovinį pajėgumą ir jų mokymas truks ilgiau nei pačių tankistų.

 

Buvęs JAV armijos Europoje vadas generolas Benas Hodgesas mano, kad patyrusiems tankistams prireiks 7–11 savaičių, kad galėtų įvaldyti tankus „Leopard 2“. Buvęs Didžiosios Britanijos armijos tankų karininkas, o dabar konsultantas Nicholas Drummondas sutinka su Benu Hodgesu ir sako, kad reikalingas mokymo laikotarpis yra 8-12 savaičių. Jis taip pat pažymėjo, kad „Leopard 2“ kadaise buvo sukurtas taip, kad būtų prieinamas Bundesvero šauktiniams kariams, todėl konceptualiai buvo supaprastintas.

Tuo pačiu metu generolas majoras Patrickas Donahoe, kažkada vadovavęs Fort Beningo mokymo centrui, daugiausia dėmesio skyrė mokymo centrų pajėgumams. Visų pirma jis pažymėjo, kad vieną patyrusią įgulą išties galima apmokyti per 8 savaites, tačiau kalbant apie tankistus tankų brigadai (ne mažiau kaip 84 įgulos, iš viso 336 žmonės), būtina užtikrinti aukštą tankų mokymo centrų pajėgumą.

 

Kai kurie leidinio kalbinti ekspertai nustatė trumpesnius terminus. Pavyzdžiui, Gynybos įsigijimo universiteto (JAV Gynybos departamento institucija) profesorius Markas Meekeris mano, kad trumpiausias laikotarpis yra 4 savaitės tiems, kurie greitai mokosi, ir iki 11 savaičių tiems, kurie nepasižymi akademine sėkme.

Kalbant apie remonto specialistų rengimą, kai kurių ekspertų teigimu, šis kursas gali trukti dar keliomis papildomomis savaitėmis ilgiau, tai yra 1,5 karto ilgiau nei pačių tankistų. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad remontas gali skirtis vienas nuo kito ir kai kuriems labai specializuotiems specialistams, pavyzdžiui, ugnies kontrolės sistemos komponentų remontas gali užtrukti „metus“. Bet šį klausimą visiškai išsprendžia tai, kad kompleksinis remontas ir apskritai gamyklinis remontas bus vykdomas NATO šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(0)
(47)

Komentarai ()