JAV rimtai pagrasino Turkijai - už tokius „bajerius“ gali grėsti didelės baudos ir net kalėjimas  ()

JAV pareigūnai daro spaudimą Turkijos valdžiai, kad uždraustų Rusijos oro linijoms skristi į šalį ir iš jos skristi amerikietiškais lėktuvais, įskaitant „Boeing" firmos orlaivius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-28 JAV rimtai pagrasino Turkijai - už tokius „bajerius“ gali grėsti didelės baudos ir net kalėjimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė „The Wall Street Journal", remdamasis su derybomis susipažinusiais pareigūnais. Buvusi JAV prekybos padėjėja Emily Kilkreese sakė WSJ, kad Turkija bus priversta imtis priemonių, kurių prašo JAV.

Situacija aviacijos pramonėje Rusijos Federacijai dar labiau pablogės, o tai taps papildoma našta karinei Rusijos armijos invazijai į Ukrainą. Rugsėjo mėnesį Turkija nustojo aptarnauti rusiškas „Mir" korteles. Toks sprendimas buvo priimtas dėl spaudimo iš JAV, kurios kelis kartus perspėjo Turkiją.

JAV prekybos sekretoriaus padėjėja Thea Roseman-Kendlerdarr gruodį lankydamasi Ankaroje perspėjo, kad Turkijos piliečiams gali grėsti baudos ir net kalėjimas JAV už JAV pagamintų lėktuvų, skrendančių į Rusiją, Baltarusiją ir atgal, remonto ir degalų papildymo paslaugas. Šie veiksmai bus traktuojami kaip pernai įvestos JAV eksporto kontrolės pažeidimas, nurodė WSJ šaltiniai. JAV prekybos departamentas neseniai perspėjo užsienio oro linijas dėl būtinybės laikytis sankcijų dėl Rusijos, Baltarusijos ir Irano komercinių orlaivių priežiūros, pranešė ministerijos atstovas.

Nuo spalio 1 d. Rusijos ir Baltarusijos oro linijos, įskaitant „Aeroflot“, Amerikoje pagamintais lėktuvais vykdė daugiau nei 2100 skrydžių į Turkiją, rašo laikraštis, remdamasis aviacijos analizės bendrovės „Cirium" duomenimis. Didžiąją Rusijos keleivinės aviacijos dalį sudaro vakarietiški orlaiviai. Apie 80 % „Aeroflot" parko sudaro „Boeing" ir „Airbus" modeliai.

 

Vidaus gamybos „Sukhoi Superjet" taip pat labai priklauso nuo vakarietiškų komponentų. Turkija, priešingai nei dauguma Europos šalių, prasidėjus karui, oro susisiekimo su Rusija nesustabdė.

Tarp į Turkiją skrendančių lėktuvų yra bent vienas, priklausantis Airijos bendrovei, kuri pernai pareiškė sustabdžiusi visus lizingo sandorius su Rusija ir iš esmės nurodė grąžinti lėktuvą. Orlaivių sekimo tarnybos „FlightRadar24“ surinktais duomenimis, „Boeing 757" paskutinį kartą į Turkiją skrido sausio 13 d., nusileido Antalijoje. „Techniškai šie lėktuvai yra pavogti", – sakė Stambule įsikūrusios oro ir jūros veiklos stebėjimo konsultacinės bendrovės „Bosphorus Observer", padėjusios patikrinti skrydžių įrašus, vadovas Jorukas Isikas.

 

Stambulo oro uostas yra vienas judriausių Europoje ir pagrindinis tranzito taškas rusams, kurie nebegali tiesiogiai skristi į žemyną ir kitas pasaulio šalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(0)
(52)

Komentarai ()