„Wagner“ ruošia prezidento nužudymą!  ()

Žurnalistų teigimu, „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas Čado sukilėliams pasiūlė materialinę ir operatyvinę paramą, kad jie užgrobtų valdžią šalyje, kurioje yra didelių naftos ir aukso telkinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mano, kad „Wagner“ dirba su sukilėliais Čade, siekdama destabilizuoti vyriausybę ir galimai nužudyti Vakarų sąjungininką prezidentą, kovojantį su terorizmu Afrikoje. Apie tai rašo „Wall Street Journal“.

Pasak neįvardijamo aukšto JAV pareigūno, „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas Čado sukilėliams pasiūlė materialinę ir operatyvinę paramą, kad būtų galima nuversti Čado prezidentą Mahamatą Idrisą Deby Itno ir perimti šalies vyriausybės kontrolę. Leidinio šaltinis pažymėjo, kad Čado valdžia buvo informuota apie grasinimą. Šalis į tai žiūri „labai rimtai“.

Šia tema žurnalistai norėjo pasikalbėti ir su pačiu Prigožinu, tačiau jis, anot jų, manė, kad užduoti klausimai yra nepagrįsti ir atsisakė į juos atsakyti.

Leidinys priminė, kad Čadas ribojasi su Libija, Sudanu, CAR. Šalyje gausu gamtos išteklių, todėl tai yra vienas pagrindinių Rusijos tikslų Afrikos žemyne. Be naftos, jame yra daug mineralų, įskaitant auksą.

Pranešama, kad JAV finansų departamentas praėjusį mėnesį pripažino„Wagner“ tarptautine nusikalstama organizacija. Samdiniai dalyvauja nusikalstamoje veikloje, ypač vykdant masines prievartavimų egzekucijas CAR ir Malyje. Nemažai su Prigožinu susijusių įmonių taip pat gavo aukso kasybos licencijas Sudane, CAR.

Straipsnyje teigiama, kad 2022 metų vasarį Čado sukilėlių grupuotės Union des Forces Republicaines lyderis Timanas Erdimi paprašė CAR lyderių padėti nuversti Debio vyriausybę Čade. Erdimi tiesiai šviesiai pareiškė: „rusai atvyks į Čadą išvaryti Debį ir Prancūziją“. Tačiau CAR valdžia paneigė planus nuversti vyriausybę Čade.

 

Tačiau, kaip rašo laikraštis, Amerikos žvalgyba gavo naujų įrodymų, kad prieš Debi vykdomas sąmokslas, dalyvaujant „Wagner“.

Leidinys rašo, kad Mahamatas Deby Čado prezidentu tapo 2021 metų balandį, kai jo tėvą Idrisą Deby nužudė sukilėliai, dislokuoti kartu su „vagneriečiais“ Libijoje.

Pranešama, kad vadovaujamas Deby ir jo tėvo, Čadas glaudžiai bendradarbiavo su Prancūzija ir JAV kare prieš „Islamo valstybę“ ir „al Qaeda“ filialus Afrikos Sahelio regione. Daugumą musulmonų turinčioje šalyje veikia JAV specialiosios pajėgos, o jos kariai buvo dislokuoti kovoti su džihadistų grupuotėmis kaimyninėse Nigerijoje, Kamerūne ir Nigeryje.

 

„Wall Street Journal“ žurnalistai teigė, kad dėl karo Ukrainoje auga pasaulinis susiskaldymas. Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, taip pat Indijoje susikaupė istorinis nepasitenkinimas „imperialistiniais Vakarais“, todėl kai kurių šalių visuomenė palaiko Maskvos veiksmus ir džiaugiasi, kad Rusijos Federacija užgrobia Ukrainos teritorijas.

Laikraštis „Financial Times“ taip pat pranešė, kad Rusija aktyviai investuoja siekdama įtvirtinti įtaką daugelyje Afrikos šalių. Tam ji pasitelkia „Wagnerio“ samdinius, religiją, propagandą, švietimą, taip pat remia vietines autokratijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(11)
(-6)

Komentarai ()