„Tornado“ ar F-16: kas labiau tinka Ukrainai?  ()

Ždanovas palygino „Tornado“ ir F-16 lėktuvus: kas labiau tinka Ukrainai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo ekspertas O. Ždanovas komentavo žiniasklaidos pranešimus, kad Italija keičia „Tornado“ lėktuvus į F-16 ir perduos juos Ukrainai. Jis palygino šiuos naikintuvus ir paaiškino, kodėl „Tornado“ neturėtų būti priimtas.

„Lėktuvas „Tornado“ išeina į pensiją. Jis naudojamas tik Italijoje, Saudo Arabijoje ir Vokietijoje – trys šalys šiandien vis dar laiko „Tornado“ lėktuvą savo arsenale. Tai naikintuvas, kuris buvo gaminamas nuo 1974 iki 1998 metų. Iš viso buvo pagaminta 990 lėktuvų. Tai naikintuvas-bombonešis arba naikintuvas-perėmėjas – serijinėje gamyboje buvo tik du variantai. Neserijinėje gamyboje jį sau gamino atskiros šalys. Tai yra JK, Vokietija, Italija ir Saudo Arabija“, – sakė Ždanovas.

Ekspertas pabrėžė, kad kiekviena iš šalių tam tikrus pakeitimus padarė pati, tačiau atskirais egzemplioriais. Taigi, buvo išleisti žvalgybiniai lėktuvai, žvalgybiniai bombonešiai, bet kokios oro grėsmės perėmėjai, tačiau tai buvo padaryta atskirai.

„Dabar pažiūrėkite, JK nurašė savo 249 lėktuvus 2019 m. Liko Vokietija, Italija ir Saudo Arabija. Vokietijoje yra 363 orlaiviai, iš jų 322 serijiniai, tačiau jie praktiškai neeksploatuojami, visi yra sandėlyje. Italijoje yra 101 orlaivis, iš kurių 99 yra serijiniai. Matote, jie išeis į pensiją, Italija perka F-16. O Saudo Arabija iki šiol turi 48 lėktuvus. Jų gamyba buvo baigta 1998 m. Ar prasminga dabar imti „Tornado“ lėktuvus, kurių niekas negamina? Kur yra šio lėktuvo atsarginės dalys?“ – tęsė jis.

 

Be to, anot Ždanovo, „Tornado“ yra pasenęs. Šis orlaivis nebuvo tinkamai atnaujintas.

„Dabar apie F-16. Jis buvo sukurtas 1974 metais F-15 pagrindu. Jis yra mažas, jame yra vienas variklis, o ne du, ir jis yra lengvesnis. Palyginimui, šių orlaivių buvo pagaminta 5 kartus daugiau, t. y. F-16 pagaminta 4,5 tūkst. vienetų. Jis kruopščiai modernizuotas. Vienas iš pilotų man kartą pateikė tokį palyginimą: ar kada nors bandėte atsigulę pailsėti kambaryje, o ten pasirodo įkyri musė. Tokiu atveju poilsio nėra. Taigi, F-16 galima palyginti su erzinančia muse: mažas, vikrus, lengvas, greitas ir universalus. Mums reikia puolimo veiksmų – prašom, mums reikia bombardavimo – prašom, mums reikia oro mūšio – prašom, mums reikia perimti raketas dirbant su tokiais kompleksais kaip „Patriot“ – prašom“, – lėktuvo charakteristikas apibūdino ekspertas.

 

„Sakyčiau, tai vienas iš labiausiai paplitusių lėktuvų pasaulyje savo klasėje. Todėl manau, kad „Tornado“ su juo lyginti negalima. „Tornado“ yra atidirbusi vakarykštė versija, todėl šalys jį nurašo ir tikriausiai yra pasirengusios mums perduoti“, – reziumavo Ždanovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()