„F-35 susitiko su Baltarusijos naikintuvais“ – atskleidė, ką Rytuose paslapčia išdarinėja JAV naikintuvai  ()

Rytų Europoje esantis naikintuvų F-35 sparnas skrido rinkti žvalgybos informaciją apie Rusijos žemė-oras raketų paleidimus. Sparno vadas Craigas Andrle'as paaiškino, kad ši informacija padės ateityje karinės konfrontacijos tarp JAV ir Rusijos ar Kinijos atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo tada, kai 2022 m. vasario mėn. prasidėjo Rusijos didelio masto invazija į Ukrainą, NATO rytinis flangas tapo idealia F-35 „Lightning II“ bandymų vieta. Naikintuvai renka žvalgybos duomenis ir papildo informaciją apie Rusijos žemė-oras raketų paleidimus. Tai papasakojo 388-ojo naikintuvo sparno vadas pulkininkas Craigas Andrle, praneša „Military Times“.

„Mes nekirtome sienos. Į nieką nešaudėme ir nieko nenumetėme. Tačiau naikintuvas visada atlieka žvalgybą, renka informaciją. Ir tai padarė labai labai gerai“, – aiškino Andrle ir pridūrė, kad jei karo padėtis persikels ir į NATO šalis, duomenys ženkliai sustiprins kariuomenės operacijas.

Ši misija suteikė oro pajėgoms galimybę patobulinti savo naują požiūrį į savo pajėgų dislokavimą per trumpą laiką. Ji taip pat parodė pažangą, susijusią su F-35 gebėjimu bendrauti su bendromis pajėgomis ir greitai prisitaikyti prie neatpažintų grėsmių. Ir tai suteikė naujų žinių apie tai, ko naikintuvams F-35 vis dar trūksta, karo ekspertams įspėjant apie būsimas kovas su Rusija ar Kinija.

Pulkininkas pažymėjo, kad F-35 yra skirti blokuoti ir sunaikinti oro gynybos sistemas, galinčias numušti sąjungininkų lėktuvus, todėl jų užduotis – atverti kelią kitiems orlaiviams į priešo teritoriją. Jie taip pat sugeria elektroninius spindulius iš netoliese esančių radarų, kad susidarytų draugiškų ir nedraugiškų jėgų vaizdą rajone. Anot Andrle, amerikiečių pilotai skrydžių Rytų Europoje metu matė šias grėsmes Ukrainoje ir Rusijos Kaliningrade.

 

Lėktuvai F-35 sugebėjo aptikti ir identifikuoti raketų žemė-oras vietas ir perduoti šią informaciją likusiai koalicijos daliai, pripažino pulkininkas.

Kariškiai atkreipė dėmesį į tai, kad skrydžių metu amerikiečių lakūnai danguje susitiko su baltarusių naikintuvais, kurie taip pat rinko žvalgybos duomenis.

 

„Jie daro tą patį, ką mes. Mes tiesiog žiūrėjome vienas į kitą... Jokios tiesioginės sąveikos ir nieko neprofesionalaus iš abiejų pusių“, - sakė vienas iš F-35 pilotų.

Dėl šių žvalgymų ekspertai padarė išvadą, kad artėja kai kurie pokyčiai. Visų pirma tikimasi dviejų „Lockheed Martin“ kuriamų techninės ir programinės įrangos atnaujinimų, žinomų kaip „Technology Refresh 3“ ir „Block 4“. Be šių patobulinimų F-35 negalės gabenti daug pažangių sparnuotųjų raketų ir oro gynybos“, – sakė Andrle.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(141)
(9)
(132)

Komentarai ()