Skelbiama, kokius Stalino laikų ginklus Rusija tempia į frontą  ()

Okupuotoje Ukrainos teritorijoje pastebėtas labai senas prieštankinis pabūklas. Tiesa, tokius naudoja ir Ukraina, bet ji savęs bent jau nevadina „antrąja pasaulio armija“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalia senovinių tankų T-54, į frontą traukiami Stalino laikų prieštankiniai pabūklai. Atrodo, kad Rusijai jau taip trūksta ginklų.

Eupatorijoje, laikinai okupuotame Kryme, vietos gyventojai nufotografavo karinį sunkvežimį, tempiantį prieštankinį pabūklą T-12.

Šis ginklas sukurtas dar Stalino laikais ir sovietų kariuomenės patvirtintas 1953 m. 1955 metais jis oficialiai priimtas į tarnybą, bet gamyba iš pradžių buvo labai vangi ir kariai šiuos ginklus pradėjo naudoti tik 1961-aisiais. 

Savo laiku šis 100 mm pabūklas buvo laikomas kone revoliuciniu, nes yra lygiavamzdis. Graižtvų buvo atsisakyta, kad T-12 galėtų šaudyti naujais šarvamušiais sviediniais. Lygiavamzdis pabūklas leidžia šaudyti greitesne amunicija, pati ginklo konstrukcija atlaiko didesnį slėgį. Šiais laikais beveik visi tankai (išskyrus britų „Challenger 2“ ir indų „Arjun“) yra lygiavamzdžiai dėl tos pačios priežasties.

 

Bet jau septintajame dešimtmetyje T-12 buvo pastebimai pasenęs ir buvo pakeistas MT-12 „Rapyra“. Ukraina irgi labai aktyviai naudoja MT-12.

Tiesą sakant, T-12 užfiksuotas ir Ukrainos pajėgose. Skirtumas tas, kad Ukraina ginasi su tuo, ką turi. Tuo tarpu Rusija ne iš gero gyvenimo traukia senus pabūklus iš sandėlių. Atvirų šaltinių duomenimis, Rusijoje saugoma mažiausiai 6000 T-12 pabūklų.

(10)
(1)
(9)

Komentarai ()