40 mln. JAV dolerių surinkęs lietuvių startuolis bankrutuoja, jo palikimas – krūva mažaverčių virtualių žetonų  (9)

Prieš kelerius metus kriptovaliutų populiarumo banga pasinaudojusiam ir net 40 mln. dolerių surinkusiam blokų grandinės (angl. blockchain) startuoliui „WePower“ teismo sprendimu bus iškelta bankroto byla. Per 24 valandas vieno žetono kaina nukrito 92 proc., o per keletą metų jis tapo beverčiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis apie tai paskelbė portalas vz.lt.

„WePower“ ketino suteikti galimybę saulės ir vėjo jėgainėms pritraukti kapitalo, iš anksto parduodant pagamintą energiją specialiais žetonais.

Kaip skelbiama teismų informacinėje sistemoje „Liteko“, kovo 30 d. Vilniaus apygardos teismas patenkino ieškovės Nyderlandų bendrovės „Axia Power Holdings B.V.“ pareiškimą dėl bankroto bendrovei „WePower“.

Pirminis žetonų platinimas, t. y. ICO (angl. initial coin offering), buvo vykdomas 2018 m. vasario 1 d.

„Siekiame įgyvendinti savo misiją spartinti atsinaujinančios energijos plėtrą ir nukreipti pasaulį link tvaresnio gyvenimo“, – tuo metu pranešė bendrovė.

Per žetonų pardavimą jų įsigijo 22,9 tūkst. asmenų, investavusių 40 mln. JAV dolerių.

„Kartu mes pasiekėme didžiausio masto ir didžiausio susidomėjimo energetikos pramonėje buvusio žetonų pardavimo. Tai mums yra svarbus pasiekimas, tačiau dar svarbiau yra tai, kad žalioji energija ir tvarumas yra vieni svarbiausių iššūkių, kuriuos galima išspręsti pasitelkiant „blockchain“ technologiją“, – nurodyta tuo metu platintame pranešime.

Nė vienas oficialiai nurodytas „WePower“ domenas šiuo metu nepasiekiamas, o paskutiniai vieši duomenys apie įmonės finansus yra iš 2020 m. Tuo metu fiksuotas 683 832 eurų grynasis nuostolis.

 

Bendrovės vadovu nurodomas Nikolajus Martyniuk.

Didysis ICO bumas vyko 2017–2018 m., kai nemažai startuolių, tarp jų ir Lietuvos, pritraukė dešimtis ar šimtus milijonų, o patys sėkmingiausi – ir milijardus. Vis dėlto, toks investicijų pritraukimo būdas neretai buvo kritikuojamas kaip nesaugus ar tiesiog kaip apgavystė – vartotojai pirkdavo žetonus, tačiau projektų sėkmė dažniausiai laikydavosi tik ant jų kūrėjų pažadų.

Kitaip tariant, neretai investuotojai neįgijo jokios teisės į turtą, o projekto žlugimo atveju likdavo su krūva žetonų. Tiesa, rezultatas nesėkmės atveju priklauso ir nuo reguliavimo – pavyzdžiui, 2019 m. Vertybinių popierių ir biržų komisija įpareigojo programėlės „Telegram“ kūrėjus išmokėti investuotojams 1,2 mlrd. JAV dolerių. „Telegram“ per vieną sėkmingiausių visų laikų ICO platinimą pritraukė 1,7 mlrd. JAV dolerių.

 

Daugelio jų vertė nuo 2017 iki 2018 m. taip pat nusileido nuo aukštumų ir taip nepakilo. Pavyzdžiui, „WePower“ žetonas WPR nuo aukštuma tapusios 21 cento vertės, kurią pasiekė kovo pradžioje, šiandien yra vertas 0,00036 cento – tai 99,83 proc. kritimas.

Tad 100 dolerių investavęs ir „WePower“ pažadu patikėjęs asmuo būtų gavęs 476,19 žetono. Šis turtas šiandien būtų vertas 17 centų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai (9)