Jau planuojamas antras jūros vėjo parkas Lietuvoje: skelbiamos griežtos sąlygos  (10)

Seimas pritarė Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pataisoms, kurios nustato sąlygas atsinaujinančios energetikos plėtrai Lietuvos jūrinėje teritorijoje be paramos. Įstatymų pakeitimais siekiama sukurti kaip įmanoma aiškesnes ir spartesnes konkursų organizavimo procedūras elektros energijos gamybos pajėgumų iš atsinaujinančių išteklių plėtrai Baltijos jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Būtina imtis priemonių ir kuo skubiau didinti vietinę elektros generaciją bei sumažinti elektros energijos importo poreikį, plėtojant atsinaujinančius išteklius naudojančias elektrines. Atlikti įstatymų pakeitimai leis antrojo projekto vystytoją nustatyti maksimaliai sparčiai, kas įgalins vystytoją kaip įmanoma greičiau pradėti parengiamuosius darbus ir vykdyti atsinaujinančios energetikos plėtrą jūrinėje teritorijoje“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Pagal įstatymų pakeitimus konkurso procedūros truks apie 95 dienas, už jūrinės teritorijos, kurioje būtų įgyvendinama elektrinių plėtra, ištyrimą, poveikio aplinkai vertinimą ir kitus reikalingus atlikti veiksmus bus atsakingas konkurso laimėtojas. 

Taip pat numatyta, kad konkursą laimės vystytojas, pasiūlęs didžiausią vystymo mokestį, kuris galės būti skirtas tolimesniam atsinaujinančios energetikos skatinimui ir aukštų energijos kainų padarinių Lietuvoje mažinimui. Konkurso laimėtojas projektą vykdys be valstybės paramos ir turės  prisiimti visas rizikas pagal turimą kompetenciją ir patirtį. Akcentuotina, kad konkurso laimėtojas privalės atitikti nacionalinio saugumo reikalavimus. 

Konkurso laimėtojas taip pat bus atsakingas ir už prisijungimą prie elektros perdavimo tinklų sausumoje bei už pagamintos elektros energijos sukeltą disbalansą. 

 

Remiantis įstatymų pataisomis, Vyriausybė priims sprendimą dėl konkurso be paramos organizavimo datos, plėtotinos elektrinių galios ir plėtros teritorijos.

Konkursas pirmojo jūrinio vėjo parko vystymui bus skelbiamas jau kitąmet – šiuo metu jam atliekami parengiamieji darbai. Šiame konkurse dalyviai turės galimybę gauti valstybės paramą, tačiau tuo atveju, kai parama bus nereikalinga, vystytojas galės siūlyti vystymo mokestį valstybei, kurį įsipareigos sumokėti laimėjęs konkursą Vyriausybės nustatyta tvarka ir terminais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (10)