Antras karščiausias taškas pasaulyje – aršios kovos intensyvėja, žuvusiųjų skaičius išaugo iki beveik 300  ()

Balandžio 19 d. ryte aplink prezidento rūmus Chartume atsinaujino susirėmimai tarp Sudano armijos ir RSF sukilėlių. Šalys susitarė dėl humanitarinių paliaubų ir beveik iš karto jas nutraukė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sudano sostinėje Chartume ketvirtą dieną tęsiasi reguliariosios armijos ir Greito reagavimo pajėgų (RSF) kovos. Balandžio 18-osios vakaro duomenimis, buvo žinoma apie 270 žuvusiųjų ir dar 2600 sužeistų, pranešė Pasaulio sveikatos organizacija.

„Padėtis Sudane kelia didelį nerimą... Deja, tarp žuvusiųjų yra trys PSO darbuotojai“, – nurodė organizacija.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pasmerkė išpuolius Sudane.

Laikinos paliaubos Sudane

Balandžio 19-osios naktį ir ankstų rytą susirėmimai tarp Sudano armijos ir RSF atsinaujino ir susitelkė aplink prezidento rūmus, iš įvykio vietos praneša televizijos kanalas „Al Jazeera“.

Šalims pavyko susitarti dėl humanitarinių paliaubų, kurios įsigaliojo balandžio 18 dieną nuo 18:00 ir truko 24 valandas. Abi konfliktuojančios pusės priėmė pasiūlymą įgyvendinti susitarimą po kontaktų su JAV atstovais, sakė korespondentai.

Sukilėliai pranešė apie pavienius išpuolius prieš jų dalinius kai kuriose Chartumo vietose ankstyvomis paliaubų valandomis. Į pietus nuo sostinės skrido kariniai lėktuvai, į manevrus sureagavo antžeminės oro gynybos sistemos, pranešė televizijos kanalas.

Šiaurės Darfūro valstijos centre esančiame El-Fasher mieste (apie 1000 kilometrų nuo Chartumo) prasidėjo kariuomenės ir RSF susidūrimai naudojant sunkiąją ginkluotę, praėjus vos kelioms valandoms po paliaubų susitarimo.

 

Sudano RSF šaltinis „Al Jazeera“ sakė, kad RFS visiškai kontroliuoja prezidento rūmus Chartume ir Meroe oro uostą, esantį maždaug 350 km į šiaurę nuo sostinės.

Sudano gydytojų sąjunga pranešė, kad vien Chartume nustojo veikti 39 ligoninės, tačiau, jei kovos tęsis, jų skaičius gali padidėti.

Kiekviena konflikto pusė sutelkė mažiausiai dešimtis tūkstančių kariškių aplink Chartumą ir Omdurmano miestą priešingame Nilo upės krante, rašo „Arab News“.

Vietos gyventojai naujienų agentūrai „Reuters“ sakė girdėję oro antskrydžius Omdurmane ir Bahroje. Jie matė sausumos pajėgų įžengimą į Omdurmaną iš rytų. JT duomenimis, šalies vakaruose prasidėjo karo veiksmai.

Išpuoliai prieš JT darbuotojų namus Chartume

 

Per mūšius ginkluoti vyrai užpuolė JT darbuotojų ir kitų tarptautinių organizacijų namus Chartumo centre, teigiama CNN perskaitytame vidiniame JT dokumente.

Pagal dokumentą, RSF kariai įsiveržė į darbuotojų namus, atskyrė vyrus ir moteris, o pastaruosius išsivežė. Jie pavogė turtą, įskaitant automobilius, rašoma dokumente.

RSF pareigūnai paneigė šiuos pranešimus ir sakė CNN, kad jie „labai atsargiai laikosi tarptautinės teisės“ ir niekada nepuls JT darbuotojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()