Netikėta žinia. Kas nutiko su Rusijos ekonomika  (3)

Kremliaus noras pradėti mobilizaciją gali paversti niekais šį jaučiamą pagerėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos ekonomika palaipsniui prisitaiko prie tarptautinių sankcijų poveikio ir jau kitais metais gali grįžti į prieškarinį lygį. Apie tai rašo „Bloomberg“ ir pažymi, kad Kremliaus noras pradėti mobilizaciją gali paversti niekais šį tikslą.

Penktadienį Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pareiškė, kad Rusijos ekonomika antrąjį ketvirtį augo apie 4,6%, o pirmąjį pusmetį – 1,5%.

Kartu „Bloomberg“ pažymi, kad darbo jėgos trūkumas dėl to, kad karui reikia daugiau savanorių, didina Rusijos sunkumus. Tai gali lemti perėjimą prie selektyvesnių įdarbinimo priemonių, kurių nebuvimas nebus taip stipriai jaučiamas darbo vietoje.

Leidinys primena, kad praėjusią savaitę V. Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo numatytas šaukimo amžius padidintas iki 30 metų ir draudžia vyrams išvykti iš šalies gavus elektroninį pranešimą apie karinę tarnybą.

Šios priemonės galėtų leisti „tikslingą mobilizaciją“, kuri paspartins trumpalaikį augimą, sumažindama darbo jėgos trūkumo poveikį ir leis ekonomikai pasiekti prieškarinį dydį iki 2024 m. vidurio ar pabaigos, netrukus po numatytų prezidento rinkimų.

Naujausi Rusijos BVP duomenys rodo, kad Rusijos ekonomika augo keturis ketvirčius iš eilės po to, kai prieš metus smuktelėjo daugiau nei 4%, nepaisant prognozių apie ilgalaikį nuosmukį reaguojant į sankcijas, skirtas invazijai į Ukrainą.

 

„Padidėjusios išlaidos gynybai padidino pramonės gamybą, nes vartotojų paklausa didėja didėjančių socialinei paramai išlaidų ir didesnių atlyginimų fone“, – rašo laikraštis.

Rusijos valiuta nėra laimėtojo pozicijoje – kursas artėja prie 100 rublių už dolerį po to, kai nuo metų pradžios susilpnėjo beveik 25%. Centrinio banko vadovė Elvira Nabiullina dėl to daugiausia kaltino pablogėjusias prekybos sąlygas ir sumažėjusias pajamas iš eksporto – dėl Rusijos energijos išteklių pardavimo apribojimų ir naftos kainų lubų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(8)
(52)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: