„WikiLeaks“ planuoja paskelbti daugiau slaptos informacijos apie karą Afganistane  (12)

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as ketvirtadienį tvirtino, kad jo portalas tebeplanuoja paskelbti paskutinį rinkinį JAV karinių dokumentų, susijusių su karu Afganistane, nors Vašingtonas prašė to nedaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas per Londone vykusią internetu transliuotą konferenciją J.Assange'as sakė, kad jo tinklalapis ruošiasi paskelbti dar 15 tūkst. įslaptintų failų, kurie bus paskutinė milžiniško informacijos paketo, paviešinto praeitą mėnesį, paskutinė dalis.

Tikslios datos, kada bus paskelbti nauji failai, „WikiLeaks“ įkūrėjas nenurodė. Paklaustas, ar jo tinklalapis pasiryžęs paviešinti daugiau informacijos, J.Assange'as atsakė: „Žinoma“.

J.Assange'as sakė, jog medžiaga buvo kruopščiai patikrinta, kad ją paviešinus nenukentėtų nei vienas afganistanietis, taip pat nurodė, kad šis procesas „labai brangus ir varginantis“.

„WikiLeaks“ atstovas neatskleidė, ar perduos dokumentus dienraščiams „The New York Times“, „The Guardian“ ir „Der Spiegel“, kaip buvo pasielgta anksčiau, ar tiesiog paskelbs juos savo tinklalapyje.

Per debatus Londone veikiančioje nepriklausomos žurnalistikos organizacijoje „Frontline Club“ jis pabrėžė, jog „WikiLeaks“ nesulaukė „jokios pagalbos iš Vašingtono arba Pentagono, nors ne kartą buvo prašyta“. JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris sakė nežinantis apie jokias departamento pareigūnų pastangas susisiekti su „WikiLeaks“.

Anksčiau šią savaitę Pentagonas pareikalavo, kad „WikiLeaks“ pasielgtų „teisingai“ ir grąžintų apie 70 tūkst. įslaptintų JAV dokumentų, susijusių su karu Afganistane, kuriuos tinklalapis paviešino liepos pabaigoje. Pentagonas taip pat tvirtino, kad „WikiLeaks“ įšaldė planus skelbti kokią nors naują informaciją.

Jau paskelbtuose failuose esama skandalingų duomenų, rodančių, kad Pakistano šnipai palaikė tiesioginius kontaktus su Talibanu ir kad tarptautinės pajėgos slėpė informaciją apie taikius gyventojus, žuvusius per kovines operacijas. Šiuose dokumentuose taip pat minimi kai kurių Afganistane veikiančių informatorių vardai, todėl „WikiLeaks“ kaltinamas sukėlęs pavojų jų gyvybėms.

Pentagonas yra įsteigęs padalinį, kuriame apie šimtas darbuotojų skaito nutekintus dokumentus, siekiant įvertinti padarytą žalą ir perspėti informatorius Afganistane, jeigu jiems gresia koks nors pavojus.

Pasak vieno anonimu pageidavusio likti žvalgybos pareigūno, daugiau nei šimto JAV kariuomenės analitikų grupė, vadovaujama Gynybos žvalgybos agentūros, tikrina „WikiLeaks“ paskelbtus dokumentus. Ši komanda, pavadinta Informacijos įvertinimo darbo grupe, dirba Virdžinijos mieste Kristal Sityje įsikūrusiame kontržvalgybos bendradarbiavimo centre.

Analitikai naršo dokumentus, mėgindami išsiaiškinti, ar „WikiLeaks“ paskelbta informacija gali turėti įtakos karinei arba žvalgybos taktikai ir procedūroms, ar nekilo pavojaus tam tikriems žvalgybos šaltiniams. Jie taip pat ieško galimai anksčiau nepaskelbtų duomenų apie civilių gyventojų žūties atvejus, bet kokios su NATO pajėgomis arba koalicijos partneriais susijusios informacijos ir netgi „paniekinamų pastabų apie Afganistano kultūrą arba islamą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)