„Jie įsiutę“. Rusijoje prasideda protestai. Putinas spaudžiamas į kampą  ()

Artimieji primygtinai reikalauja, kad kartais kareiviai būtų išsiųsti iš fronto namo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę mobilizuotų rusų artimieji dalyvavo kasmetiniame Rusijos komunistų partijos žygyje Manežnaja aikštėje, Maskvos centre. Protesto metu buvo matyti plakatai, kuriuose šeimos nariai reikalavo fronto kareivių grįžti namo. Informacija gaunama iš Rusijos žurnalistės ir politikos tyrinėtojos Tatjanos Stanovajos „R-Politik“ tyrimų centro publikacijos.

Giminaičiai susibūrė į „Telegram“ grupę „Putj domoj“, kurią sudaro apie 7000 narių. Grupuotė bando daryti spaudimą Rusijos valdžiai, kad ši rotuotų karius, t. y. grąžintų fronte esančius karius kartais namo atostogauti.

Šiuo metu grupė dar gana maža, tačiau ji taip pat subūrė vietines grupes ir planuoja reguliariai rengti demonstracijas. Grupė taip pat išsiuntė laiškus Dūmos nariams, prezidento administracijai ir Rusijos gynybos ministerijai.

„Daugelis karą palaikančių tinklaraštininkų ir korespondentų yra pasipiktinę Rusijos gynybos ministerijos nenoru pakeisti karius: patriotinei stovyklai ši tema itin opi“, -  rašo leidinys.

„R-Politik“ teigimu, grupės nariai prisistato patriotais ir beveik nekalba su žiniasklaida. Daugelis jų nerimauja, kad reikalavimų politizavimas gali apsunkinti tikslų įgyvendinimą.

Kai kurias grupės publikacijas parašė buvęs Dūmos narys Vasilijus Vlasovas, atstovavęs velionio V. Žirinovskio LDPR partijai ir anksčiau aktyviai rėmęs „Wagner“ grupę bei jos bosą Jevgenijų Prigožiną. J. Prigožinas žuvo neaiškiomis aplinkybėmis per lėktuvo katastrofą rugpjūtį. Dabartinis LDPR partijos lyderis Leonidas Sluckis Vlasovą laiko per daug nepriklausomu ir nelojaliu, todėl, matyt, ir buvo pašalintas iš Dūmos.

 

Remiantis „R-Politik“ analize, karių šeimos narių noras paremti V. Vlasovą rodo, kad jie nori dirbti su bet kuo, pakankamai politiškai motyvuotu, kad gautų paramą.

„Kita vertus, V. Vlasovas tarsi bando įgyti svertų savo politinei karjerai pasitelkdamas socialiai jautrią temą“, - rašo leidinys.

„R-Politik“ teigimu, karių rotacija yra opus Kremliaus klausimas. Gynybos ministerija stengiasi išlaikyti karius fronte, kad jų skaičius būtų kuo didesnis. Prezidentas Vladimiras Putinas atideda bet kokius sprendimus, galinčius paskatinti naują mobilizaciją iki kitų metų prezidento rinkimų.

 

Šiuo metu piktų giminaičių yra palyginti nedaug, o dauguma jų palaiko Kremlių. Jei protestai taps nuolatiniai, Kremlius gali bandyti ieškoti situacijos sprendimų individualiu lygmeniu su kai kuriais artimaisiais. Ko gero, V. Putinas gruodžio 14 dieną rengiamame žiniasklaidos spektaklyje taip pat pažadės kariams nuolaidų, tokių kaip atostogos ar dotacijos. 

Pirmą kartą apie tai Suomijoje pranešė „Verkkouitiset“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(8)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()