„Daugiau nei 35 000.“ Rusijoje plinta nauja nusikaltimų banga. Kas bus toliau?  ()

Rusijoje išaugo smurtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Rusijos Federaciją ateina naujų nusikaltimų banga, nes buvusiems kaliniams baigiasi sutartis ir jie grįžta namo. Visoje Rusijoje dėl daugybės nusikaltimų, kuriuos padarė iš Ukrainos grįžę buvę kaliniai, išaugo smurtas. Žmogaus teisių aktyvistų teigimu, dar dešimtys nusikaltimų lieka neužfiksuoti.

Apie tai rašo amerikiečių „The Wall Street Journal“.

Vienas vyras pradėjo šaudyti kavinėje: vieną žmogų nušovė, kitą sunkiai sužeidė. Kitas kaltinamas dviejų mergaičių išžaginimu. Trečiasis, tris kartus teistas už žmogžudystę, miegančią seserį apipylė benzinu ir gyvą sudegino.

Nuteistų karių įvykdyti nusikaltimai gali pakirsti Putino įtikinėjimą, kad jo karas prieš Ukrainą apsaugo Rusiją nuo priešų.

„Mūsų gatvėmis vaikšto tūkstančiai nusikaltėlių“, – žurnalistams sakė rusai. „Putino kalinių armija patyrė didelių nuostolių. Iš pradžių jai vadovavo Jevgenijus Prigožinas, o vėliau jie buvo įtraukti į Rusijos armijos baudžiamuosius dalinius. Kalinių verbavimas prasidėjo, kai Putino kampanija Ukrainoje iš esmės įstrigo ir jo armijai reikėjo daugiau karių. Nuteistųjų paleidimas tapo vienu iš būdų papildyti karių gretas nesiimant nepopuliarios atsargos karių mobilizacijos“, – pažymima medžiagoje.

 

Rusija neatskleidžia viso „Wagner“ ir Gynybos ministerijos užverbuotų nuteistųjų skaičiaus, tačiau kalėjimų tarnybos duomenys rodo, kad nuo 2022 m. gegužės iki 2023 m. sausio mėn. bendras kalinių skaičius šalyje sumažėjo daugiau nei 35 000.

Nuo to laiko tarnyba duomenų nepaskelbė. Atleidimas nuo bausmės taip pat gali reikšti nusikaltėlių teistumo panaikinimą apskritai.

Fondo „Rus sidiaščiaja“ vadovė Olga Romanova sako, kad Rusijos teismai iš savo duomenų bazių šalina daugelio vyrų, amnestuotų už dalyvavimą karo veiksmuose Ukrainoje, teistumus.

Jei jie padaro naujus nusikaltimus, jie neva teisiami kaip recidyvistai, o tai reiškia, kad jie bus baudžiami švelniau. Be to, kai kurie teisėjai jiems nuolaidžiauja, nes jie kariavo Ukrainoje.

 

Dėl nusikaltimų skaičiaus padidėjimo Rusijos valstybė atsiduria keblioje padėtyje. Putinas šlovina Rusijos vyrus, kovojančius su Ukraina. Tai suteikia galimybę nuteistiems nusikaltėliams būti vertinamiems kaip tikrais patriotais, jų portretai eksponuojami vietos muziejuose, skirtuose karo didvyriams.

Dalis jų kviečiami į mokyklas skaityti paskaitas. Yra žinoma, kad kai kurių karių garbei pervadinta daugiau nei 60 mokyklų. Grįžę į Rusiją, anksčiau teisti kaliniai gali gyventi savo gyvenimą kaip gavę malonę kaliniai. Kai kurie įsidarbina, bet nėra resocializacijos programos, todėl civiliai bijo, kas bus toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(4)
(51)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: