„Nuo euforijos link „zrados“. Kas vyksta  ()

Karo metu visuomenė nuolat patiria emocinių sunkumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo metu visuomenė nuolat patiria emocinių sunkumų. Tokią būseną skatina ir žiniasklaida, ir neatsakingi atskirų politikų bei ekspertų pasisakymai. Nuo euforijos ir artėjančios pergalės lūkesčių prieš metus visuomenės nuotaikos kai kur pakrypo link „zrados“. Šioje situacijoje skelbiamas labai blaivus specialisto, politikos eksperto Oleksandro Černenkos žvilgsnis.

Vienas autoritetingiausių Amerikos istorikų, Ukrainos ekspertas, Jeilio universiteto profesorius Timothy Snyderis teigė, kad pagrindinė Ukrainos valstybės sėkmė per pastarąjį pusmetį yra karinio jūrų laivyno pergalė Juodojoje jūroje. Amerikiečių ekspertas pažymėjo, kad ukrainiečiams „visų nuostabai“ pavyko suvaldyti Juodosios jūros laivyną ir atverti koridorių komercinei grūdų prekybai. Ši pergalė tapo įmanoma dėl unikalaus SBU išradimo - „Sea Baby“ dronų patobulinimo, kuris pakeitė galios balansą vandenyje.

Pradžia buvo tokia: Rusija šantažuoja grasindama uždaryti „grūdų koridorių“ ir paskelbti Juodąją jūrą vos ne savo vidine teritorija. Karo pradžioje rusai dažnai kalbėjo apie naują geopolitinę realybę. Dabar Kremlius susiduria su nauja „jūrine“ geopolitine realybe. Rusijos Juodosios jūros laivynas pralaimėjo kovą dėl jūros SBU bepiločiams orlaiviams ir visiškai nebevaldo jokios jo dalies; nė vienas Rusijos laivas nėra saugus.

Šio pokyčio „kaltininkai“ yra SBU jūrų dronai, vadinami „jūros kūdikiais“. Atkreipiu dėmesį, kad „Sea Baby“ – tai ne šiaip karinis dronas, tai daugiafunkcė platforma, kuri šiandien aktyviai naudojama įvairioms užduotims atlikti. SBU jau turi daug sėkmingų jų panaudojimo pavyzdžių, ypač prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno laivus.

 

Pateikiu nepilną bepiločių orlaivių atliktų darbų sąrašą: 2022 metų spalį jie Sevastopolio įlankoje atakavo priešo laivus. Tada buvo apgadinti keturi kariniai laivai, įskaitant fregatą „Admiral Makarov“. Šiemet Saugumo tarnybos dronai pataikė į raketnešius „Samum“ ir „Pavel Deržavin“, tanklaivį SIG, desantinį laivą „Olenegorskij Gorniak“, taip pat apgadino didelį karinį vilkiką „Nikolaj Mura“ ir naujausią žvalgybinį ir hidrografinį laivą „Vladimir Kozickij“.

 

Jūrinių bepiločių orlaivių darbo rezultatas pasirodė beveik iš karto: Ukraina nustojo derėtis dėl „grūdų koridoriaus“ ir užsitikrino grūdų išvežimą iš savo uostų. Aš esu įsitikinęs, kad tik turėdami techninį pranašumą prieš priešą galime įgyti pranašumą kare. Leiskite jums priminti, kad jūriniai dronai yra išskirtinai Ukrainos plėtra. Plius dar sėkmingo karinio valdymo patirtis. Tada bus daug mažiau priežasčių kalbėti apie „zradą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(1)
(52)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: