"Lufthansa" ir "Airbus" pradeda pirmuosius pasaulyje keleivinius skrydžius naudojant biokurą  (6)

Pirmąjį 2011-ųjų metų pusmetį "Lufthansa" pradės vykdyti pirmuosius pasaulyje reguliarius komercinius keleivinius skrydžius naudojant biokurą. Šiems skrydžiams bendrovė pasitelks "Airbus A321" orlaivius su IAE (International Aero Engines) varikliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasdieniai skrydžiai tarp Hamburgo ir Frankfurto bus pirmieji pasaulyje, kurių metu bus naudojamas biokuro mišinys, sudarytas iš 50 procentų hidrinimu valyto augalinio aliejaus (HVO). Jam degant iš biomasės medžiagos sudarytas kuras išskiria CO2, kuris yra natūraliai absorbuojamas, ir tokiu būdu neutralizuojamas bendras išmetamo CO2 kiekis.

Kasdieniai skrydžiai prasidės 2011 m. balandį ir iš pradžių bus vykdomi šešis mėnesius kaip tyrimų ir technologijų projekto „Burn Fair“ dalis. Šiuo projektu siekiama išsiaiškinti ilgalaikį tvaraus biokuro poveikį orlaivių eksploatacinėms savybėms. "Airbus" šiame projekte teiks techninę paramą ir stebės kuro savybes.

„Mes manome, kad biosintetinio žibalo panaudojimo galimybės yra didelės. Tačiau pirmiausia kaupiame patirtį naudodami jį kasdienėje veikloje. Iš tiesų, "Lufthansa" yra pirmosios pasaulyje oro linijos, naudojančios biokurą skrydžiams vykdyti. Tai yra dar vienas nuoseklus žingsnis įgyvendinant tvarios plėtros strategiją, kurios "Lufthansa" sėkmingai laikosi jau keletą metų“, – sako kompanijos generalinis direktorius Wolfgang Mayrhuber.

„Būdami šios srities pionieriais didžiuojamės, kad mūsų atsinaujinančio dyzelinio kuro technologija atitinka pačius griežčiausius kokybės reikalavimus ir patenkina aviacijos poreikius“, – sako „Neste Oil“ prezidentas ir generalinis direktorius Matti Lievonen. – „Ši technologija ateityje bus labai perspektyvi.“

„Kasdieniai skrydžiai naudojant biokurą yra reikšmingas žingsnis kuriant tvarią aviacijos ateitį. "Airbus" apjungia žaliavų gamintojus, kuro perdirbėjus ir oro linijas, o šiandienos pranešimu apie keleivinius skrydžius mes žengėme dar vieną žingsnį, kad visa tai paverstume realybe“, – sakė lėktuvus gaminančios kompanijos prezidentas ir generalinis direktorius Tom Enders.

Biokurą tiekia Suomijos bendrovė „Neste Oil“, sudariusi ilgalaikę sutartį su "Lufthansa". Kuras bus gaminamas tik iš tvarių žaliavų šaltinių, taip užtikrinant, kad biožaliavos nekonkuruos nei dėl maisto, nei dėl vandens, nei dėl žemės. Be to, „Neste Oil“ yra Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus biokuro (RSB) ir Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus (RSPO) narė.

"Airbus" alternatyvių kuro rūšių planas numato paversti tvaraus alternatyvaus kuro panaudojimą aviacijoje realybe, apjungdamas visas dalyvaujančias šalis arba „vertės grandinę“ socialine, pramonės ir tvarumo prasme. Be bandymų su kitomis oro linijomis, kaip antai, neseniai atlikto skrydžio naudojant biokurą Lotynų Amerikoje lapkričio 22 d., 2009 m. spalio mėnesį "Airbus" orlaivis atliko pirmąjį komercinį skrydį naudojant 50 procentų GTL („dujos į skystį“) mišinį, o 2008 m. vasarį "Airbus A380" orlaivis sėkmingai atliko pirmąjį pasaulyje skrydį komerciniu orlaiviu, naudojančiu GTL.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)