Laminuoto popieriaus pakuotės virs ekologišku pakaitalu asbestui  (7)

Tailande įsikūrusi bendrovė “Flexoresearch” sukūrė naują fermentų mišinio technologiją. Ją taikant, popieriaus masė ir plastikas išgaunamas iš medžiagų, kurios iki šios dienos buvo sunkiai perdirbamos arba visai neperdirbamos. Tailandiečių išradimas ypatingas dar ir tuo, jog tokia technologija gautomis antrinėmis žaliavomis statybinėse medžiagose galima pakeisti mirtinai pavojingą cheminę medžiagą asbestą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fermentų mišiniu apdorojus laminuoto popieriaus ir kartono atliekas (pvz., lipdukus, pieno ar sulčių kartonines dėžutes), galima gauti popieriaus masę arba pluoštą.

Technologinio proceso metu fermentai iš pradžių apdoroja vandeniui nelaidų cheminį popierinės pakuotės paviršiaus sluoksnį ir jį atskiria, o likusį popieriaus sluoksnį perdirba į popieriaus masę ar kitas žaliavas. Įprastinės popieriaus perdirbimo technologijos apdoroja perdirba tik paprasto popieriaus ir kartono atliekas.

Technologijos autoriai iš „Flexoresearch“ tvirtina, jog iš perdirbtų atliekų gauta antrinė žaliava gali būti naudojama ne tik popieriaus ar plastiko gamybai, bet ir statybinių medžiagų sudėtyje, šia žaliava keičiant nuodingąjį asbestą. Asbestas – toksiškas mineralas, pasižymintis ne tik ilgaamžiškumu ar atsparumu karščiui, bet ir mirtinas ligas – asbestozę ar įvairias vėžio formas – sukeliančiomis savybėmis.

Beje, žurnalas „Time“ technologiją išradusią bendrovę „Flexoresearch“ įvardijo kaip vieną iš dešimties „bendrovių-naujokių, kurios pakeis gyvenimą“. Pasauliniame ekonomikos forume įmonė, už pastangas mažinti asbesto naudojimą bei taip gerinti žmonių sveikatą, tapo viena iš 31 bendrovės, kuriai buvo įteiktas „Technologijų pionierių“ („Technology Pioneers“) apdovanojimas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)