Tyrimas atskleidė milžiniškas internetinio piratavimo apimtis  (32)

Bendrovės „MarkMonitor“ atliktas tyrimas parodė neteisėtai platinamo turinio mastą, kuris nustebino net ekspertus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriems interneto ryšio teikėjams ir valstybėms vis nepalankiau vertinant vadinamuosius P2P (angl. peer-to-peer) tinklus, nelegalaus turinio talpinimui ir siuntimuisi vis dažniau naudojami tokie tinklalapiai kaip „RapidShare“ ar „Megaupload“. Neseniai atlikto tyrimo metu buvo stebimi didžiausi tokie tinklalapiai, kurie neteisėtai platino 22 prekės ženklais pažymėtą turinį, o taip pat programas, muziką ir video failus.

10 stambių prekės ženklų produkcija buvo aptikta 43 tinklalapiuose, kurių veikla apibūdinama kaip „skaitmeninis piratavimas“. Juose kasdien apsilanko 146 milijonai unikalių lankytojų, arba 53 milijardai per metus. Beje, 21 milijardas apsilankymų tenka trims didžiausiems failų apsikeitimo servisams – „Rapidshare“, „Megavideo“ ir „Megaupload“.

Ekspertai teigia, kad tai toli gražu neparodo viso piratavimo mąsto, nes tyrimas apėmė tik 22 prekės ženklais pažymėtą turinį. Iš kitos pusės, apsilankymų skaičius nebus lygus atsisiuntimų skaičiui. Be to, ne visi iš minėtų tinklalapių atsiųsti failai yra piratiniai, tačiau bendrovės „MarkMonitor“ viceprezidentas Charlie Abrahamsas teigia, kad net ir tyrime stebėtas vartotojų skaičius yra „pribloškiantis“.

Failų apsikeitimo servisai tampa vis populiaresni dėl gausybės pateikiamų failų ir jų atsisiuntimo patogumo. Pagal populiarumą jie jau vejasi P2P tinklus, kuriuose apsikeitimas bylomis vyksta tiesiogiai tarp vartotojų. Bylų talpinimo tinklalapiai veikia „senuoju“ modeliu, kuomet bylas vartotojai gauna iš centrinio serverio. Šis būdas serverių savininkams kainuoja nemažai resursų, todėl už neribotą naudojimąsi bylų talpinimo tinklalapiais paprastai imamas tam tikras mokestis. Kita vertus, šiais tinklalapiais galima naudotis ir nemokamai, tačiau tuomet siuntimasis vyksta lėčiau.

Tinklalapį „RapidShare“ jau yra užsipuolusi JAV Įrašų pramonės asociacija, teigianti, kad jame gausu „piratinio“ turinio.

Įvairūs interneto aktyvistai yra ne kartą minėję, kad apsikeitimas bylomis yra nesustabdomas ir nuolat įgauna naujų formų. Tai įrodo ir pastaraisiais metais kiek aprimusios kalbos dėl P2P tinklų ir tokių tinklalapių kaip „The Pirate Bay“. Tokio tipo tinklalapiuose tėra talpinamos vadinamosios „torrent“ bylos, specialioms programoms padedančios atsisiųsti pageidaujamą turinį iš visame pasaulyje esančių vartotojų kompiuterių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (32)