JAV teisėsauga prieš piratavimą – nuo tinklapių blokavimų iki pirmojo suėmimo  (11)

Per pastaruosius keletą mėnesių Jungtinių Amerikos Valstijų valdžios atstovai konfiskavo daugiau kaip septyniasdešimties tinklapių [1], nelegaliai platinusių autorinėmis teisėmis apsaugotą turinį, srities vardus (angl. „Domain names“), o štai praeitą savaitę pasirodė žinios ir apie pirmąjį suėmimą [2]. Imigracijos ir muitinės tarnyba (ICE) bei Tėvynės saugumo departamentas (HSI) pranešė, kad 32 metų Teksaso valstijos gyventojas Brajenas Makartis (Bryan McCarthy) ne tik buvo suimtas, tačiau ir apkaltintas grubiu autorinių teisių pažeidimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Minėtoji Imigracijos ir muitinės tarnyba kartu su Saugumo departamentu (DOJ) praeitą mėnesį areštavo keletą sričių vardų, priklausiusių tiesioginių sporto transliacijų veikla užsiimančioms svetainėms. Įdomiausia, kad prieiga prie tinklapių buvo uždrausta likus kelioms dienoms iki žiūrimiausios JAV sporto transliacijos – „Super Bowl“ amerikietiškojo futbolo čempionato. Daugumoje televizijos kanalų šio sporto renginio metu rodomas 30 sekundžių reklaminis klipas kainuoja daugiau kaip 2,5 milijono JAV dolerių, o tai leidžia spėti, kad prieiga prie svetainių buvo sutrikdyta dėl didelių komercinių interesų turinčių TV kompanijų [3].

Vienas iš tokių valdžios veiksmais paveiktų tinklalapių buvo Channelsurfing.net, kuriame lankytojai gali žiūrėti įvairias sporto transliacijas. Tiesa, tinklapyje buvo pateikiamos ne jo savininko perduodama vaizdo medžiaga (kaip yra įprasta tokia veikla užsiimančiose svetainėse), o tiesiog būdavo naudojami kitų svetainių transliacijų įterpties kodai (angl. „embed codes“), kuriais ir buvo transliuojamos sporto laidos.

„Svarbiausia, kad savo tinklapyje mes niekada netransliavome savo pačių medžiagos, bet tik pateikdavome tokių svetainių kaip justin.tv, veetle, vshare.tv, zonein.tv bei kitų [tiesioginių transliacijų] nuorodas“, – apie šį įvykį pranešusiam naujienų portalui TorrentFreak.com teigė tuomet dar tikrojo savo vardo neatskleidęs Brajenas Makartis. Pamanęs, kad tokie valdžios veiksmai neturi jokio pagrindo, vyriškis užregistravo nauja srities vardą Channelsurfing.eu ir savo svetainę bei transliacijas vėl padarė prieinamas. Tinklapis toliau sėkmingai veikė ir nors valdžios atstovai iš karto neužblokavo naujojo vardo, šis įvykis neliko nepastebėtas autorinių teisių sergėtojų bei sulaukė atsako – praėjusią savaitę svetainės savininkas buvo sulaikytas teisėtvarkos pareigūnų savo namuose.

Minėtų institucijų atstovų manymu, Brajenas buvo atsakingas už visą svetainėje esantį turinį ir buvo apkaltintas autorinių teisių pažeidimu už svetimos intelektinės nuosavybės „atgaminimą ir platinimą“.

„Brajenas Makartis galimai pelnėsi perimdamas ir tuomet transliuodamas gyvai vykstančius sporto renginius, slėpdamasis internete prieinamu anonimiškumu ir siekdamas greitai užsidirbti, realiai užsiimdamas aukštosiomis technologijomis grįsta vagyste“, – išplatintame pranešime spaudai teigė Niujorko pietų apygardos prokurorė Pryt Bara (Preet Bhara) [4]. „Šis suėmimas yra aiški žinia, kad šis [Tėvynės saugumo, angl. Department of Homeland Security] departamentas, dirbdamas su savo partneriais iš HSI veržliai saugos vertingos intelektinės nuosavybės teises, tęsdama suėmimus bei sričių vardų konfiskavimus“, – pridūrė teisėsaugos institucijos atstovė.

Išsamesnio tyrimo metu buvo atskleista, kad vyriškis iš reklamos, pateikiamos savo valdomoje svetainėje, per penkerių metų jos egzistavimo laikotarpį uždirbo daugiau kaip 90 tūkstančių JAV dolerių, o pati svetainė iki jos vardo konfiskavimo sulaukė 1,3 milijono apsilankymų. Nepaisant savininko suėmimo ir pareikštų kaltinimų, Channelsurfing.eu tinklalapis šiuo metu vis dar yra pasiekiamas ir stabiliai veikiantis.

Kaip praneša technikos naujienų portalas Arstechnica.com [6], remdamasis viešai prieinamais teismo dokumentais, Makartis buvo susektas surinkus asmeninę informaciją iš internetinius servisus bei paslaugas teikiančių bendrovių. Į jų sąrašą įeina tokie juridiniai vienetai kaip: srities vardų registravimu užsiimanti „NameCheap“, elektroninio pašto paslaugas teikianti „Google“, internetiniais mokėjimais užsiimanti „PayPal“ bei daugelis kitų kompanijų.

Jei teismas pripažins Brajeną Makartį kaltu, jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Naudotų šaltinių sąrašas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: