Pristatyti serijinei gamybai tinkami Saulės energijos langai (Video)  (7)

Vis labiau populiarėja Saulės energijos panaudojimas individualių ūkių energijos poreikiams tenkinti. Tiesa, kol kas rinkoje naudojamos iš esmė dvi alternatyvos – arba saulės kolektoriai, arba saulės elementai. Abiem atvejais įrenginiai neatlieka jokių kitų papildomų funkcijų. Tačiau panašu, jog artimiausiu metu pasirinkimo galimybių padaugės – bus galima į pastatus dėti specialius langus su saulės elementais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie langai kaip ir įprastiniai jų giminaičiai, į pastatus praleis dienos šviesa, tiesa, patalpas apsaugos nuo tiesioginių spindulių, tad karštą saulėtą dieną jos bus žymiai mažiau prišildomos. Tai leis sumažinti patalpų kondicionavimo išlaidas. Na ir žinoma, į langus krentanti Saulės šviesa bus panaudojama elektros energijos gavybai.

Tokių langų idėjos ir koncepciniai sprendimai įvairiose pasaulio parodose pristatomos jau nuo praeito dešimtmečio antrosios pusės. Tačiau visais atvejais gaminių techniniai parametrai ir jų kaina nesuviliodavo investuotojų, tad iki plačios serijinės gamybos šios idėjos taip ir neprieidavo.

Dabar gi Izraelio įmonė „Pythagoras Solar“ skelbia, jog jų sukurta saulės energijos langų technologija atsikratė pagrindinių trūkumų ir yra pajėgi konkuruoti rinkoje su įprastiniais langais ir pavieniais saulės elementais. O tai kuo puikiausiai įrodo stambių kompanijų susidomėjimas šia produkcija – energetikos gigantas General Electric šią vasarą kompanijos mokslininkus paskatino 100 000 JAV dolerių premija, o investuotojai taip susidomėjo serijinės gamybos perspektyvomis, kad nepagailėjo 10 milijonų JAV dolerių investicijų.

Kompanija ypač didžiuojasi patentuota optine technologija, kuri nepraleidžia į pastatus tiesioginių Saulės spindulių ir juos ne išsklaido į aplinką, o nukreipia į saulės elementus. Tuo pačiu ši apsauga nekliudo į patalpas patekti išsklaidytai šviesai bei netrukdo žiūrėti pro langą.

Žinoma, šie modernūs langai vis dar kainuoja kur kas brangiau nei paprasti – maždaug 300 JAV dolerių už kvadratinį metrą, tačiau jų kūrėjai teigia, jog investicijos turėtų visiškai atsipirkti per 3–5 metus. Pasak kompanijos atstovų, norint, kad atsipirktų įprastiniai saulės elementai, tektų laukti beveik dvigubai ilgiau.

Daugiau apie šiuos langus ir jų galimybės – šiame vaizdo siužete (jis rodomas po trumpos reklamos).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)